Kalousek (TOP 09): Změny v daních byly uzákoněny pouze dočasně, vláda by měla lidem peníze vrátit

28.11.2016 15:14

TOP 09 navrhne ve druhém čtení zákona o daňových změnách úpravu daňových sazeb daně z přidané hodnoty (DPH) a daně z příjmu fyzických osob (DPFO) na úroveň, na které byly před finanční krizí a před schválením penzijní reformy.

Kalousek (TOP 09): Změny v daních byly uzákoněny pouze dočasně, vláda by měla lidem peníze vrátit
Foto: TV Prima
Popisek: Miroslav Kalousek

U DPH na dvě sazby – 10 a 20 procent a u DPFO požaduje zrušit solidární přirážku ve výši 7 procent. Jen za rok 2016 jde o 25 miliard korun.

Během naší vlády v letech 2010 – 2013 došlo ke dvěma zásadním úpravám daňových sazeb. V roce 2011 bylo schváleno zvýšení snížené sazby DPH z 10 na 14 procent v přímé souvislosti s penzijní reformou. Penzijní reformu tato vláda zrušila a peníze ze zvýšené DPH si však nechala a vybírá je stále.

V rámci úsporných opatření došlo ke zvýšení sazeb DPH ze 14 na 15 procent a z 20 na 21 procent. U DPFO byla zavedena tzv. solidární přirážka 7 procent. Obě tato opatření byla uzákoněna s omezenou účinností do 31. 12. 2015. Vláda tuto omezenou účinnost zrušila, peníze občanů si nechala i po období po 1. 1. 2016 a vybírá je stále. Jen za rok 2016 se jedná o 18 miliard na DPH a 2,2 miliardy korun na solidární přirážce.

Tyto kroky usvědčují vládní strany z pokrytectví. Na jedné straně úpravy daňových sazeb dramaticky kritizovaly, na straně druhé je nechaly v platnosti, i když opatření ztratila svůj účel, respektive svoji původní zákonnou účinnost.

Očekáváme, že pokud vládní strany nechtějí ve své průhledné obojakosti pokračovat, naše pozměňující návrhy podpoří a společně tak vrátíme všem lidem peníze, které jim po právu už dlouho patří. Celkem tedy 45,2 miliardy korun ročně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…