Kalousek: Tuhle drzost jsem naposled slyšel od soudruha Jakeše, když vyzýval ke klidu na práci

07.11.2014 14:30

Projev na 20. schůzi Poslanecké sněmovny dne 7. 11. 2014

Kalousek: Tuhle drzost jsem naposled slyšel od soudruha Jakeše, když vyzýval ke klidu na práci
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo, pane předsedající. Pane premiére, bez jakýchkoli emocí a ve vší vážnosti, ale: Co si to dovolujete? Tady zazněla slova, která 25 let český parlamentarismus nezná. A vy máte tu odvahu, tu drzost, to není odvaha, tu drzost vystoupit a začít tím, že to je záminka pro projednávání řádného programu? Tuhle drzost jsem naposled slyšel od soudruha Jakeše, když vyzýval ke klidu na práci. To přece není normální.

Vy jste řekl, nevím, jak to chápu, že ta slova byla nevhodná. Jakým způsobem byla ta slova nevhodná? Že Babiš měl pravdu, ale neměl to říkat nahlas? Nebo že Babiš lže? Nebo jak jste to myslel, že byla nevhodná? Co to znamená? A už vůbec nevíme, co s tím budete dělat vy jako předseda vlády ČR.

A ono tedy, aby se to řeklo celé, on to není monolog pana ministra Babiše vůči panu ministru Němečkovi. On je to dialog. On na jedné straně pan ministr Němeček, člen vaší vlády, říká o panu ministru Babišovi, členovi vaší vlády, že si nakradl ze státních hmotných rezerv. A pan ministr Babiš, člen vaší vlády, říká o panu ministru Němečkovi, členu vaší vlády, že si nakradl z veřejného zdravotního pojištění. To já jsem si nevymyslel, bohužel, tohle o sobě říkají členové vaší vlády.

Já jsem si zvykl za ta dlouhá léta v politice, že tohle o nás někdy píší novináři. Dokonce jsem si všiml, že to někdy, a přeji mu hodně štěstí a všechno nejlepší, že to bylo oblíbeným sportem jednoho z vašich favoritů, pana ministra a poslance Ratha, když tady vystupoval jako opoziční poslanec, a teď ukazoval na jednotlivé vládní ministry a říkal, ten krade, ten krade, ten krade. Jeho hlavním oblíbencem býval pan ministr zdravotnictví Tomáš Julínek. I to jsem chápal jako součást sice velmi neetického, odporného politického boje.

Ale nikdy jsem nezažil, zažívám to dnes poprvé, a proto volám k pořádku vás jako předsedu vlády, aby jeden člen vaší vlády obviňoval veřejně toho druhého, že krade ze státních hmotných rezerv. A druhý člen té vlády, ten, co údajně krade ze státních hmotných rezerv, obviňoval toho, kdo ho obviňuje, že on zase na oplátku krade z veřejného zdravotního pojištění.

Poslaneckou sněmovnu nezbytně bude zajímat, pane premiére, nejenom zda ta slova byla nevhodná, to chápu, že vám se jako vhodná zdá. Ale jestli je to pravda, protože komu tedy máme věřit? Já jsem si zvykl za ta léta, nevěřit českým novinářům. Poslední dva - tři roky mě utvrdily v tom, že mám být velmi zdrženlivý ve víře k orgánům činným v trestním řízení. Ale to mám tedy nevěřit vašim ministrům?

Vaší vládě, tedy jejím ministrům vyjádřila Poslanecká sněmovna důvěru. Jsou dvě možnosti. Buď to udělala neuváženě, protože teď vy sám jim budete říkat, nevěřte jim, on když Babiš o Němečkovi říká, že krade, a Němeček říká o Babišovi, že krade, tak nemají pravdu. To je jedna možnost, kterou můžete říct. No ale dobře. Jestliže vaši ministři veřejně lžou do médií, tak proč bychom měli věřit vaší vládě? Anebo vaši ministři mluví pravdu, Němeček, když říká, že Babiš krade, tak má pravdu, Babiš když říká, že Němeček krade, tak má také pravdu. Ale proč bychom proboha měli důvěřovat vládě, jejíž ministři kradou?

Pane premiére, já vás velmi prosím, abyste nám řekl, jaká z těchto variant platí, protože žádnou další nevidím.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce