Kalousek: V pracovně ministra financí Kalouska nevisel Zeman, ale obraz Aloise Rašína

06.03.2019 15:11

Projev na 27. schůzi Poslanecké sněmovny dne 6. 3. 2019 k připomenutí významu a zásluh Aloise Rašína

Kalousek: V pracovně ministra financí Kalouska nevisel Zeman, ale obraz Aloise Rašína
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miroslav Kalousek

Děkuji za slovo. Vážené dámy, vážení pánové. Já jsem hlasoval pro zařazení tohoto bodu i pro zařazení na tento čas. A doktor Rašín samozřejmě patří mezi historické postavy, na které je dobře si po sto letech vzpomenout. Koneckonců v okamžiku, kdy byl zvolen Miloš Zeman prezidentem republiky, tak v pracovně ministra financí Miroslava Kalouska nevisela hlava státu, ale visel tam obraz Aloise Rašína po celou dobu, co jsem administroval tuhle pozici.

Já jenom velmi prosím, abychom tuhle vzpomínku, která skutečně patří k mimořádné historii českého státu, Československa, ke 100. založení samostatného státu, neposouvali směrem k diskusi, zda euro ano či ne, nebo koruna navěky.

Doktor Rašín se nepochybně zasloužil o československou korunu, byť samozřejmě bychom mohli vést teoretické diskuse, zda o českou korunu, kterou dnes používáme se více zasloužili pánové Klaus a Tošovský nebo doktor Rašín, ale to je na samostatný seminář. Ale doktor Rašín se nepochybně zasloužil o československou korunu, nepochybně se zasloužil o národní měnu, nepochybně - na rozdíl od mnoha jiných zemí bývalého Rakouska-Uherska - svojí politikou odvrátil inflaci od České republiky. Já mám jednu jedinou prosbu, aby v tom usnesení, které pan kolega Skopeček napsal - je to můj pozměňující návrh - tam je dvakrát zmíněna národní měna. Půjčíte mi to, pane kolego? (Bere si text návrhu od poslance Skopečka.) Tam je napsáno: V době 100. výročí české národní měny a zároveň v době výročí úmrtí jejího otce, prvního ministra financí Aloise Rašína, se Poslanecká sněmovna České republiky, vědoma si důležitosti národní měny, usnáší na tomto slavnostním prohlášení: Doktor Alois Rašín se zasloužil o národní měnu, českou korunu.

Doktor Alois Rašín se nepochybně zasloužil o národní měnu, českou korunu. Já dávám pozměňující návrh, aby z první věty, nebo z první části souvětí vypadla slova "vědoma si důležitosti národní měny". Někteří z nás se domníváme, že je mnohem důležitější uvažovat o přijetí eura. Já bych byl nerad, kdyby tohle usnesení bylo bráno tak, že o něm uvažovat Poslanecká sněmovna nechce, jakkoliv respektuji i ten druhý názor. Prosím, berte to jako pozměňující návrh. Souhlasím s tímto návrhem s tím, že vypadnou slova "vědoma si důležitosti národní měny".

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

12:12 Senátor Hraba: Rozmohl se nám tu takový nešvar

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pokusům mobilních operátorů zasahovat do politiky