Kaňkovský (KDU-ČSL): Dotace na provoz sociálních služeb jsou nedostatečné

16.03.2019 8:39

Na pátečním brífinku představili za poslanecký klub KDU-ČSL první místopředseda lidovců Marian Jurečka a poslanec Vít Kaňkovský návrh nového bodu jednání Sněmovny - týkající se podfinancování sociálních služeb. Poslanci se k tématu dostanou ve středu 27. března.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Dotace na provoz sociálních služeb jsou nedostatečné
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Problém týkající se podfinancování sociálních služeb považuje KDU-ČSL v současné situaci za alarmující. Poskytovatelům sociálních služeb hrozí, že nebudou mít z nedostatku financí na platy svých zaměstnanců, a dojde tak k omezení některých služeb.

„Ze všech krajů ČR k nám putují informace, že schválené dotace na provoz sociálních služeb jsou nedostatečné. Navíc problémem není jen nízká dotace na sociální služby, ale také dlouhodobě podfinancovaná zdravotní péče jak v pobytových, tak v terénních službách,“ uvedl lidovecký poslanec Vít Kaňkovský.

„Sečteme-li všechna tato rizika, tak bohužel reálně hrozí omezení služeb. A to všechno za situace, kdy se blíží účinnost námi prosazovaného navýšení příspěvku na péči pro osoby s nejtěžším zdravotním postižením, kdy se dá logicky očekávat nárůst poptávky po zejména terénních sociálních službách,“ dodal Kaňkovský.

Při schvalování rozpočtu nepodpořily vládní strany pozměňovací návrhy, kterými chtěli lidovci navýšit finance v sociálních službách. Za ideální způsob považuje KDU-ČSL přípravu modelu víceletého financování sociálních služeb i změnu systému dotací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

14:07 Senátorka Zwyrtek Hamplová: Orbán - Musíme Evropu zachránit před novodobými soudruhy

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k čtvrtečnímu projevu maďarského premiéra Viktora Orb…