Kaňkovský (KDU-ČSL): I na Žďársku zdravotnická a sociální zařízení bojují s nedostatkem personálu

20.02.2017 9:17

Poslanecký den na Žďársku.

Kaňkovský (KDU-ČSL): I na Žďársku zdravotnická a sociální zařízení bojují s nedostatkem personálu
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

V Křižanově zavítal do domova Kamélie, které poskytuje komplexní péči osobám s výrazným postižením. S chodem zařízení ho seznámila ředitelka Silvie Tomšíková. Diskutovali připravované transformace sociálních služeb, kapacity ubytovacích zařízení a otázku personálního zajištění dalšího provozu. „Pokud nenajdeme další motivaci pro práci lidí v sociální oblasti, můžeme se potýkat s problémem v zajištění sociálních služeb,“ podotkl místopředseda sněmovního výboru pro sociální oblast a výboru pro zdravotnictví.

Dále se poslanec seznámil s podmínkami života klientů Domova bez zámku ve Velké Bíteši, který je příkladem již jed
noho transformovaného zařízení pro osoby se zdravotním či mentálním postižením. Následovala návštěva velkobítešské Dětské psychiatrické nemocnice, kterou si prohlédl v doprovodu ředitele Roberta Rodáka. Spolu diskutovali otázky specifického postavení dětské psychiatrie v medicíně, dalšího vzdělávání lékařů a personální vyprahlost medicínských oborů – ředitel Rodák pozitivně komentoval působení dvou afghánských lékařů v této nemocnici.

„V nejbližší době se chystá transformace psychiatrie. Aby nevznikaly zbytečné obavy veřejnosti, je potřeba proces dobře vysvětlit a realizovat postupně. Umím si představit, že stávající psychiatrické nemocnice v Havlíčkově Brodě nebo Jihlavě budou mít menší kapacitu, vždy ale zůstane určité penzum pacientů, které budou lůžkovou psychiatrickou péči potřebovat,“ sdělil svůj dlouhodobý názor na tuto věc Vít Kaňkovský.

Kromě zdravotnických a sociálních témat se poslanec v Křižanově také zajímal o znovuobnovení rychlíkové zastávky, ke kterému vyzýval ministra dopravy, a jako lékař nemohl pominout ani osud kontaminovaného objektu zdejší bývalé varny pervitinu. „Vedení městyse se snaží situaci řešit, trochu zklamáním je pro mě přístup orgánů ochrany veřejného zdraví - tedy Krajské hygienické stanice a v určitém směru i vedení Kraje Vysočina a v neposlední řadě odboru hlavní hygieničky na ministerstvu zdravotnictví,“ shrnul poslanec dosavadní dění kolem již rok trvající snahy vedení Křižanova dosáhnout sanace kontaminovaného objektu.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

23:07 Majerová (Trikolora): Ukrajinští uprchlíci budou moci žádat o dlouhodobý pobyt v ČR. Ne!

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dlouhodobému pobytu ukrajinských uprchlíků v ČR.