Kaňkovský (KDU-ČSL): Menší obce bojují s byrokracií, inkluzí, dopravou i nedostupností lékařů

09.06.2018 22:29

Poslanec Vít Kaňkovský 16. května navštívil Žďársko. Zajímaly ho jak názory starostů menších obcí na stávající i chystanou legislativu, tak i věci, které obce nejvíce tíží. V novoměstské nemocnici se hovořilo o personální a finanční situaci zařízení.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Menší obce bojují s byrokracií, inkluzí, dopravou i nedostupností lékařů
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Prvním zastavením byla obec Radňovice, kde poslanci Kaňkovskému starosta Josef Dvořák představil projekty a plány výstavby nové budovy obecního úřadu. „V nové budově, která bude stát naproti základní škole, najde zázemí také místní knihovna, přibude počítačová a další učebny, zasedací místnost a další. Budou zde vybudovány také malometrážní byty pro seniory,“ představil záměr starosta Dvořák.

Milé přijetí čekalo Víta Kaňkovského v tamní malotřídce, kde si za doprovodu ředitelky Ivy Jinkové prohlédl prostory ZŠ a MŠ. Ředitelka vyjádřila obavy v souvislosti s inkluzí. „Určitě je třeba přistoupit k věcné i finanční revizi inkluze, což je velký úkol pro ministerstvo školství,“ je přesvědčen Kaňkovský, který je též názoru, že úskalím jsou v případě začleňování žáků přeplněné třídy, nedostatek asistentů a metodické podpory.

V novoměstské nemocnici poslanec hovořil s ředitelkou Evou Palečkovou především o personálních a finančních otázkách nemocnice. Ředitelka ho také seznámila s rekonstrukcemi objektů, které nemocnici čekají v nadcházejících letech.

Další zastávkou byla Nová Ves u Nového Města na Moravě. Starostka Helena Tučková mimo jiné upozornila na někdy až nesmyslnou administrativu při žádání o dotace. „Byrokracie prostoupila všemi obory. Rozumím rozhořčení paní starostky, protože jí a její kolegy nadměrná administrativa neúměrně zatěžuje, a hlavně okrádá o drahocenný čas, který by mohli věnovat práci pro své občany a obec,“ míní Kaňkovský, který sám coby lékař pociťuje zvýšenou administrativní zátěž. V Nové Vsi si ještě prohlédl obecní kapličku a přijal pozvání na její svěcení (29. července).

Chybí lékař

Dopolední program Vít Kaňkovský uzavřel v obci Dlouhé, kde jej přivítal dlouholetý starosta Pavel Tulis, který si pochvaluje sousedskou pospolitost: „Pokud v obci něco budujeme, pokaždé přiloží ruku k dílu obyvatelé vesnice“. Svépomocí například přestavěli chátrající budovy na kulturní centrum obce. „Soudržnost spoluobčanů je vždy velkou devizou. Nejen pro rozkvět obce, ale také pro uchovávání tradic a jejich předávání,“ vidí klady i Kaňkovský.

Velkým tématem, které řeší nejen Dlouhé, je dopravní obslužnost a rušení autobusových spojů ze strany kraje či změny jízdního řádu v neprospěch cestujících. „Takovéto změny leckdy bohužel vedou pouze k tomu, že lidé přestávají využívat linkové autobusy a raději jezdí autem,“ není nadšen ze současného trendu útlumu hromadné dopravy Kaňkovský.

Odpolední program začal návštěvou Radostína nad Oslavou. Tam poslance přivítali starosta Antonín Váša a místostarosta Josef Fabík. Debatovali nad otázkou integrace dětí s postižením do MŠ i o nedostupnosti lékařské péče, která obec nyní velmi sužuje. „Nyní akutně hledáme praktického lékaře, protože v současnosti v obci nepracuje lékař na plný úvazek. Situace začíná být neúnosná,“ shrnul jeden z hlavních obecních problémů starosta Váša.

Poslední zastávkou poslaneckého dne byla obec Pavlov, kterou už 20 let vede starosta Antonín Havlíček. V obci s třemi sty obyvateli je stále v provozu samoobsluha a starosta ji chce zachovat i dál. „Už kvůli starším a méně mobilním obyvatelům, kteří nemají možnost jezdit do města, chceme obchod udržet,“ komentoval situaci Havlíček. Jeho snahu ocenil poslanec Kaňkovský: „Vedle dostupnosti této služby jsou zde zachována i tři pracovní místa, což je úžasné. A v porovnání s podobně velkými obcemi, je to spíše výjimečná věc.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

8:14 Laudát (KAN): Zpackali jsme to víc, než byste čekali, vaše TOP 09

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k nominaci a odvolání nominace Pavla Tuleji na post m…