Kaňkovský (KDU-ČSL): Ohledně dostavby Dukovan není času nazbyt. Sejdu se s ministrem Mládkem

07.04.2015 18:26

Na konci března se v třebíčském hotelu Atom uskutečnila konference s názvem: Umíme postavit 5. blok v Dukovanech včas? Mezi účastníky byli také poslanec Vít Kaňkovský a senátor František Bradáč.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Ohledně dostavby Dukovan není času nazbyt. Sejdu se s ministrem Mládkem
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Konference k dostavbě 5. bloku Jaderné elektrárny Dukovany nebyla ojedinělou akcí na toto téma. Poslední dva roky se živě diskutuje o dostavbě elektrárny a především o projednání a schválení aktualizace energetické koncepce vlády /ASEK/, Národního akčního plánu jaderné energetiky (NAP JE) a novelizace tzv. atomového zákona. Souhrn těchto materiálů je totiž naprosto nezbytný k tomu, aby mohla začít příprava výstavby dalšího dukovanského bloku. Vzhledem k termínům, které příprava výstavby každého jaderného zařízení zahrnuje - pohybuje se v řádu 17-22 let, je jakýkoliv další průtah pro kontinuální pokračování provozu jaderné elektrárny v Dukovanech vysoce rizikový.

Na podzim loňského roku poslanec Kaňkovský uspořádal v Poslanecké sněmovně seminář, který kladl důraz na možné dopady do oblasti zaměstnanosti v přilehlém regionu v případě, že by se nepodařilo prodloužit životnost Jaderné elektrárny Dukovany a nezrealizovala se dostavba jejího 5. bloku. Vít Kaňkovský již tehdy upozornil: „To, co regionu Dukovan chybí, je konečné rozhodnutí, jak to s budoucností Jaderné elektrárny Dukovany bude. V současné geopolitické situaci se jeví energetická bezpečnost ještě zásadnější, než kdy dříve, ale zásadním úkolem je i udržení zaměstnanosti v regionu.“

Třebíčská konference si kladla otázku, zda umíme postavit 5. blok v Dukovanech včas. „Konference o nutnosti včas připravit dostavbu 5. bloku Jaderné elektrárny Dukovany navázala na seminář, který jsem s Energetickým Třebíčskem zorganizoval na podzim ve Sněmovně. Bohužel do současné doby není vládou schválena aktualizace Státní energetické koncepce. Chci se osobně sejít s ministrem průmyslu a obchodu Mládkem, času už opravdu není nazbyt," řekl poslanec Kaňkovský.

Kaňkovský a Bradáč se připojili k Třebíčské výzvě

Vít Kaňkovský a František Bradáč se také připojili k výzvě, která byla na konferenci zformulována.  Spolu s ostatními účastníky konference - z řad poslanců, senátorů, starostů a zástupců regionů - tak vyjádřili znepokojení nad současnou situaci v české energetice a vyjádřili obavy, že 5. blok nebude postaven včas. Výzva zároveň důrazně upozorňuje na zásadní riziko negativních dopadů takového stavu na energetickou bezpečnost ČR a na sociální situaci v regionu, na zásadní riziko ztráty jaderných znalostí a dovedností a na nebezpečí budoucích vysokých cen elektrické energie.

Senátor František Bradáč, který je místopředsedou senátního podvýboru pro dopravu a energetiku, dodal: „V případě rychlého neřešení přípravy a výstavby 5. bloku v Dukovanech a postupném odstavení stávajících čtyř bloků by v budoucnosti ČR mohla přijít o jednu ze dvou stávajících jaderných lokalit. Vláda ČR nemůže brát na lehkou váhu hlasy ze zdejšího širokého regionu."

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

21:10 Ožanová (ANO): Protidrogový koordinátor koordinuje místo boje proti drogám prezidentskou kancelář?

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k zákazu HHC.