Kaňkovský (KDU-ČSL): Rozdíly v kvalitě zdraví obyvatel nezpůsobuje kvalita péče, ale špatný životní styl

05.12.2015 19:47

Náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp a poslanec Vít Kaňkovský diskutovali se studenty Vysoké školy polytechnické v Jihlavě nejen o financování zdravotnictví.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Rozdíly v kvalitě zdraví obyvatel nezpůsobuje kvalita péče, ale špatný životní styl
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Ve čtvrtek 3. prosince přijel na Vysočinu náměstek ministra zdravotnictví MUDr. Tom Philipp, aby zde společně s poslancem MUDr. Vítem Kaňkovským (KDU-ČSL) diskutovali se studenty na Vysoké škole polytechnické v Jihlavě. Další částí jejich programu byla návštěva některých zdravotnických zařízení v Kraji Vysočina.

náměstek Tom PhilippNa akademické půdě vysoké školy náměstek Philipp a poslanec Kaňkovský diskutovali se studenty Katedry zdravotnických studií na téma financování zdravotnictví a kvality zdraví v České republice. Úvodem náměstek ministra zdravotnictví Tom Philipp seznámil studenty s procesem tvorby úhradové vyhlášky pro financování zdravotní péče pro rok 2016, objasnil její základní parametry. Dále informoval o projektu DRG restart, díky kterému v budoucnosti dojde k efektivnějšímu využití finančních prostředků při úhradách zdravotní péče: „Cílem projektu DRG restart je vybudování dlouhodobě udržitelné datové, informační a personální základny pro optimalizaci a průběžnou kultivaci systému úhrad lůžkové péče v ČR. V praxi to znamená, že nemocnice napříč naší republikou dostanou od zdravotních pojišťoven za stejnou péči u skupin podobných diagnóz stejnou úhradu, což se dosud nedaří,“ uvedl náměstek.

Poslanec Vít Kaňkovský, který je místopředsedou Výboru pro zdravotnictví PS PČR, si pro posluchače připravil prezentaci o kvalitě zdraví obyvatel v ČR a pro srovnání si vybral Švédsko. V prezentaci také poukázal na rozdíly ve střední délce života i další kvalitativní rozdíly ve zdraví obyvatel obou zemí. Zároveň poukázal na rozdíly v životních návycích, ať už jde o konzumaci alkoholu či spotřebu tabákových výrobků. „Nedomnívám se, že rozdíly v kvalitě zdraví obyvatel naší země a Švédska způsobuje kvalita a organizace zdravotní péče. Dle mého názoru je na vině špatný životní styl, stravovací návyky, nízká pohybová aktivita a nedostatečný systém prevence nemocí v naší zemi,“ řekl Vít Kaňkovský. A právě primární prevenci vidí v současnosti jako velmi opomíjenou a přitom více než důležitou oblast pro zdraví občanů.

V diskuzi odpovídal náměstek Philipp a poslanec Kaňkovský na dotazy týkající se nedostatku lékařů, zdravotních sester a pomocného personálu, vyjádřili se ke škodlivosti energetických nápojů u mladistvých či k připravovaným změnám ve vzdělávání lékařů a sester.

Odpoledne pak společně navštívili dvě zdravotnická zařízení - sídlo Zdravotnické záchranné služby v Jihlavě, kde si prohlédli nové operační středisko či zázemí letecké záchranné služby. Poté se přesunuli do havlíčkobrodské nemocnice, kde diskutovali otázky financování zdravotní péče v roce 2015 a 2016 s managementem nemocnice. Poté si náměstek Philipp prohlédl některá oddělení nemocnice včetně urgentního příjmu či mezioborové JIP interních oborů.

 

Návštěva ZZS Kraje Vysočina v Jihlavě

Více fotografií nalezete na: https://www.facebook.com/VitKankovsky
Autor fotografií: Josef Herbrych

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…