Kaňkovský (KDU-ČSL): Vláda výrazně podcenila fungování chytré karantény a chování populace

30.07.2020 20:42

Současný epidemiologický vývoj nákazy COVID 19 ukazuje, že šíření viru nemá sezónní charakter. Vzhledem k větší migraci lidí během dovolených je třeba počítat s tím, že se mohou objevovat další ložiska nákazy.

Kaňkovský (KDU-ČSL): Vláda výrazně podcenila fungování chytré karantény a chování populace
Foto: vitkankovsky.cz
Popisek: Vít Kaňkovský

Podle lidoveckého poslance Víta Kaňkovského podcenila vláda dva důležité faktory – chytrou karanténu a chování populace. Za prvé, při plánu rozvolnění vláda slíbila, že to půjde ruku v ruce s rozvojem tzv. chytré karantény. Tam, kde se lokálně nákaza objeví, rychle vytrasuje kontakty nakažených a minimalizuje tak riziko komunitního šíření.

„To se ale nestalo. Přes opakované žádosti opozice jak v rámci Ústředního krizového štábu, tak na plénu Poslanecké sněmovny a ve zdravotním výboru se projekt chytré karantény zastavil v podstatě v okamžiku, kdy z něj odešla armáda,“ uvádí poslanec KDU-ČSL a lékař Vít Kaňkovský s tím, že nedošlo k personálnímu posílení hygienických stanic a nedošlo k doplnění potřebného vybavení. Výsledkem je, že hygienici data z bankovních karet ani od mobilních operátorů takřka nevyužívají,“ kritizuje fungování chytré karantény Kaňkovský.

Druhým faktorem, který vláda podcenila, je chování populace. První vlna nákazy COVID 19 měla v České republice velmi mírný průběh. „To v řadě lidí vyvolalo pocit, že vlastně až tak o nic nejde. Po rozvolnění ochranných opatření rychle ztratili opatrnost a nedodržují ani základní ochranná opatření, jako je důsledná hygiena rukou, vyhýbání se místům s velkou koncentrací lidí atd.,“ pokračuje Kaňkovský.

Lidovci kritizují vládu, že výrazně podcenila osvětu lidí jak ohledně hygienických návyků, tak i z hlediska registrace do aplikace e-rouška či mapy.cz, které pomáhají v trasování kontaktů nakažených.

Vláda musí přizvat odborníky z Armády ČR a více testovat!

Podle lidovců je nutné znovu přizvat odborníky z Armády ČR a posílit personálně hygienické služby včetně call center a IT odborníků. Na to musí navázat stejně důležitý krok, kterým je vypracování plánu testování potenciálně nakažených. Po tomto kroku ve sněmovně KDU-ČSL spolu s dalšími stranami volá už více než 2 měsíce. „Stejně jako po revizi Pandemického plánu ČR,“ doplňuje Kaňkovský.

Lidovci trvají na posílení kapacit testování sedm dní v týdnu a také na posílení kapacit odběrových míst a odběrových výjezdních skupin. To vše je nutné i jako příprava na eventuální druhou vlnu šíření nákazy COVID 19. Zásadní jsou také jasná, srozumitelná a kontinuální vyjádření zodpovědných osob. „Není možné, aby se vyjádření během 24 hodin diametrálně lišila, aby si členové vlády či epidemiologové odporovali,“ dodává Kaňkovský.

Systém semaforu je zbytečně složitý

Vláda v pondělí představila tzv. semafor – 3 pohotovostní stupně opatření proti šíření koronaviru. Podle Kaňkovského je nutné stanovit řád v rámci celé ČR, aby postup jednotlivých krajských hygienických stanic byl podle epidemiologického vývoje sjednocen. „Zatím je v tomto ohledu hodně zmatků a postupy se mezi kraji výrazně liší, což vyvolává v lidech pocit zmatku,“ říká Kaňkovský s tím, že ale systém semaforu považuje za zbytečně složitý a pro lidi špatně srozumitelný.

Volby lze zajistit, vláda má několik nástrojů

Kaňkovský, který pracuje jako primář v havlíčskobrodské nemocnici, je přesvědčen, že lze i v současné složité epidemiologické situaci zajistit volební právo a průběh voleb tak, aby byl bezpečný. „Vláda má k tomu nástroje, eventuálně lze ve zrychleném režimu uzákonit korespondenční způsob volby,“ dodává na závěr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

12:16 Šlachta (Přísaha): Pak odešli. Neevakuovali fakultu, ale prostě odešli. Proč?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke střelbě na FF UK.