Karas (Piráti): Nám jde o zdraví obyvatel, náměstkyni pro životní prostředí o zájmy elektrárny

21.02.2019 9:52

Pardubičtí Piráti prosazují, aby město odmítlo udělení výjimek na vypouštění emisí oxidů dusíku a rtuti pro Elektrárnu Chvaletice. Jejich návrh na lednovém zastupitelstvu neprošel. Místo toho vedení města v čele s ANO pro zastupitele uspořádalo prezentaci vlastníka elektrárny, firmy Sev.en EC.

Karas (Piráti): Nám jde o zdraví obyvatel, náměstkyni pro životní prostředí o zájmy elektrárny
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Stejná společnost se nedávno stala novým sponzorem pardubického hokejového klubu, který se potýká s velkými finančními problémy.

Na seminář, konaný za účelem informovat zastupitele o dané problematice, však byli pozváni pouze zástupci chvaletické elektrárny. S negativní reakcí ANO se totiž setkala i snaha Pirátů o to, aby se semináře zúčastnili rovněž nezávislí odborníci z akademického prostředí. „Paní náměstkyně Dvořáčková (ANO) opakovanou výzvu Pirátů odmítla s tím, že názor navrhovaných expertů je přece všem dávno známý a seminář není diskuzní fórum. Přitom sama přes deklarovanou snahu účast odborníků nezajistila,” popsal marné úsilí o zajištění objektivity Jakub Kutílek, zelený zastupitel zvolený za Piráty.

Firma Sev.en EC žádá o povolení výjimek krajský úřad. Město Pardubice je účastníkem řízení a jeho úkolem je hájit zájmy města a jeho občanů. Zastupitelstvo bude o postoji k udělení výjimek znovu hlasovat 21. 2. 2019. „V lednu se mnozí zastupitelé hlasování zdrželi, protože neměli dostatek informací k tomu, aby se zodpovědně rozhodli. Právě proto se konal tento seminář. Ale jeho formát byl nastaven jako jednostranná prezentace firmy Sev.en EC, “ popsal průběh semináře pirátský zastupitel Ondřej Karas. Všichni přítomní zástupci Pirátů se snažili svou aktivní účastí v diskuzi debatu vyvážit.

Vedení města pojetím semináře vytváří dojem, že důležitější jsou pro něj finanční zájmy soukromé firmy než zájmy obyvatel Pardubic. Zástupci elektrárny přitom potvrdili, že v případě neudělení výjimky by potřebné investice do technologií zajišťujících splnění schválené regulace učinili. „Je naprosto nepřijatelné, aby město ustupovalo nebo dokonce pomáhalo soukromé firmě v jejím záměru ušetřit na úkor zdraví jeho obyvatel,” doplnila Lenka Španihelová, pardubická zastupitelka Pirátské strany. Navíc hrozí, že bude-li výjimka chvaletické elektrárně udělena, může se stát nebezpečným precedentem ohrožujícím ovzduší v celé České republice

Elektrárna měla být v souladu se Státní energetickou koncepcí a strategií ČEZ uzavřena v roce 2016 jako jedna z nejzastaralejších v Česku. Nový vlastník s cílem prodloužit provoz elektrárny zahájil dílčí rekonstrukci. Již v této době měl ovšem informace o tom, že se připravuje přísnější regulace. Na části elektrárny však ve snaze ušetřit provedl modernizaci nedostatečnou a spolehl se na to, že legislativa nebude přijata nebo získá výjimku. Aby opět ušetřil, o výjimku nyní dokonce žádá i na část elektrárny, do které zatím neinvestoval.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

7:02 Fiala (SPD): Lidé celého světa musí tlačit na politiky, aby to vraždění zastavili

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k míru.