Kaska (TOP 09): ŘSD šetří tam, kde se to hrubě nevyplácí

02.02.2016 5:30

Je dobře, že se staví dálnice, ale správce stavby (ŘSD) by neměl zapomínat na důležitá bezpečnostní opatření právě při stavbě, což je nebezpečné období.

Kaska (TOP 09): ŘSD šetří tam, kde se to hrubě nevyplácí
Foto: top09.cz
Popisek: Václav Kaska, TOP 09

Možná si vzpomenete na kuriozitu, která se odehrála před pár lety na nově otevírané dálnici D47 (dnes D1) u Bělotína na severní Moravě. Pár hodin před slavnostním otevřením v noci do ještě uzavřeného úseku vjelo vozidlo s cizinci z Indie a přitom projelo přímo přichystaným párty stanem na otevírací ceremonii a skončilo s rozbité mimo dálnici. Nový neotevřený úsek řidiče zmátl, přehlédl i značky a myslel si, že cesta vede rovně. Toto se nyní zjevně děje i nad Borkem. Řidiči se totiž orientují i podle vzhledu terénu, zvláště ti, kteří nejsou místní a cestu neznají. Viditelný průsek lesa vizuálně opravdu vypadá, jako kdyby silnice pokračovala rovně v ose budoucí dálnice. Toto místo s provizorní ostrou zatáčkou na dočasnou silnici na Borek bylo vždy nebezpečné, ale nyní po vykácení lesa je ještě nebezpečnější.

Bylo by proto vhodné doplnit osadit toto místo alespoň malou světelnou řadou se třemi světly a stávající značky pečlivě kontrolovat, narovnávat a čistit. Takové opatření by jistě stálo za to, aby se neopakovaly tragické nehody jako ta s polskou dodávkou a čelním nárazem do české pekařské dodávky z předminulého týdne.

Silnice by měly být bezpečné, odpouštět chyby, předvídat i cizí, zmatené nebo nezodpovědné řidiče. Jakákoli tragická nehoda nestojí za relativně malé úspory na bezpečném značení a vybavení silnic, čelní srážka do nevinného protijedoucího vozidla za to nestojí už vůbec.

P.S.: U Veselí n.L. bývá silnice I/3 pravidelně velice znečištěná od přilehlé stavby D3, na to by ŘSD také nemělo zapomínat. Je to také velmi nebezpečné. A obtěžující.

Václav Kaska
člen dopravní komise rady města Č. Budějovice

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

12:12 Prezident Pavel: Snahu o dosažení kompromisu nevzdávám

Vyjádření prezidenta republiky na tiskové konferenci po setkání s místopředsedou vlády Marianem Jure…