Kašník (ODS): Už struktura uprchlíků je úplně jiná

11.03.2022 12:09

Projev na 15. schůzi Poslanecké sněmovny 11. března 2022 k vládnímu návrhu zákona o některých opatřeních v souvislosti s ozbrojeným konfliktem na území Ukrajiny, vyvolaným invazí vojsk Ruské federace

Kašník (ODS): Už struktura uprchlíků je úplně jiná
Foto: ODS
Popisek: Pavel Kašník

Vážená paní předsedkyně, ministři, kolegyně, kolegové.

Jsem trošku překvapen, že jsme včera úplně stejné téma probírali velmi široce na bezpečnostním výboru. Myslel jsem, že to bylo vysvětleno. Na odpoledním bezpečnostním výboru nám náměstek(?) ministra vnitra a legislativci vnitra dostatečně vysvětlili a odpověděli na otázky. Nicméně bych reagoval na předřečníka, na celou tu situaci zcela zásadním způsobem.

Naprosto odmítám, abychom jakýmkoliv způsobem slučovali a porovnávali migrační krizi, která tady byla v roce 2015 a která je tady dneska. Už struktura těch uprchlíků je úplně jiná. A já apeluji na celou Sněmovnu, abychom si v prvé řadě uvědomili, že sem prchají ženy, děti, senioři, kterým za zády bouchají bomby, rakety a střílí po nich kalašnikovy. To, že se může stát, že nám v tom obrovském množství, které naše úřady až neuvěřitelným způsobem zvládají, pronikne nějaká nežádoucí osoba, kriminálně závadová osoba, přátelé, přece nikdo nevěříte tomu, že se tomu dá úplně zabránit. Ale když se kácí les, létají třísky. A ta situace je tak zásadně výjimečná, že je potřeba na ni i výjimečným způsobem reagovat.

A já z tohoto místa prohlašuji, že mám takovou důvěru v naše špičkové tajné služby, bezpečnostní sbory, že si myslím, že s těmi jednotlivci se vypořádají velice rychle a že ty záchyty udělají.

Děkuju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

9:15 Zeman (PRO): Stop nelegální migraci, nechceme islámský chalífát

Dnešní oprávněné diskuze o současném návrhu migračního paktu jsou vedeny víceméně ve dvou rovinách: …