Kerlesová (Trikolóra): Jihočeši připravují Spolek na dostavbu JETE

02.03.2020 10:13

Podpora urychlení rozhodnutí o dostavbě Jaderné elektrárny Temelín (JETE) a prosazování subdodávek českých, zejména regionálních firem na budoucím rozšíření JETE. To jsou hlavní cíle Spolku na dostavbu JETE. Jeho vznik v současnosti připravují jihočeští zástupci hnutí Trikolóra.

Kerlesová (Trikolóra): Jihočeši připravují Spolek na dostavbu JETE
Foto: Trikolóra
Popisek: Trikolóra

„Trikolóra podporuje rozvoj jaderné energetiky jakožto čistý a spolehlivý zdroj. Podle Státní energetické koncepce by měl podíl jádra na celkové produkci elektřiny v roce 2040 činit téměř 50 procent. Vloni se vláda shodla na tom, že prioritou bude dostavění jaderného bloku v Dukovanech, s nímž se má začít za devět let. Dostavba Temelína se tedy opět odsouvá, přestože víme, že dostavěné Dukovany na produkci dostatečného množství energie nebudou stačit. Proto je třeba dostavět i Temelín,“ řekla autorka iniciativy a místopředsedkyně jihočeské organizace Trikolóry Ivana Kerlesová.

Ta nyní hledá partnery u firem a institucí v regionu, které dostavbu JETE vnímají také jako potřebnou. „Mám za sebou jednání se zástupci některých velkých firem, oslovuji zástupce Jihočeské hospodářské komory, chystám se jednat se školami. Ty všechny chceme do spolku zapojit. Zároveň v něm budou odborníci našeho hnutí na energetiku. S vedením JETE budeme o spolku podrobněji jednat koncem dubna,“ řekla Kerlesová.

O vzniku spolku chce zástupkyně Trikolóry informovat i Evropskou komisi. Právě unie, prosazující „zelenou politiku“, nutí ČR a další státy k nekompromisnímu přechodu na obnovitelné zdroje i za cenu neúnosného zdražení elektřiny. „Evropská unie respektuje stále méně postoje svých členských států. A to i přesto, že podstata její podpory původně vycházela z potřeb konkrétních regionů. Jsme Jihočeši, kteří elektřinu z atomu chtějí. V době rostoucí elektronizace chceme zůstat ekonomicky silným a zároveň čistým regionem,“ dodala Kerlesová.

Rozvoj jaderných elektráren má být podle Trikolóry základem pro udržitelnou energetiku ČR. Obnovitelné zdroje energie, zejména fotovoltaika (přeměna slunečního záření na elektřinu), pak vhodným doplněním.

„Předpokládá se, že obnovitelné zdroje energie bude potřeba pomocí dotací podporovat minimálně 20 let. Za tu dobu celková výše dotací naroste na přibližně 800 miliard korun. To je částka, za niž lze postavit 4 temelínské jaderné bloky. Tyto bloky by pak za rok vyrobily více než trojnásobek elektrické energie z obnovitelných zdrojů. To by stačilo na pokrytí celých 40 procent tuzemské spotřeby. Životnost nyní budovaných jaderných bloků je přitom trojnásobně delší než životnost obnovitelných zdrojů,“ sdělil garant Trikolóry pro průmysl a obchod Petr Machovský.

Důvody pro přípravu výstavby nového jaderného bloku nejen v Dukovanech, ale i v Temelíně

Nynější vůle postavit jeden blok v Dukovanech se spuštěním po roce 2035 plně nenaplňuje předpoklady platné energetické koncepce, která počítá s podílem jaderné energetiky převyšujícím 50 procent na výrobě elektřiny po roce 2040. Jeden nový blok totiž nahradí pouze polovinu výkonu nynějších čtyř bloků elektrárny Dukovany, které budou i při optimistickém předpokladu prodloužení životnosti na 60 let odstavovány po roce 2045.

Při předpokladu neklesající spotřeby ČR (na úrovni 70 TWh) by výroba elektřiny z jádra měla tedy činit alespoň 35 TWh (koncepce počítá až s 46 TWh). V současnosti činí výroba z jádra necelých 30 TWh. Zajištění výroby energie na úrovni schválené v koncepci bude vyžadovat výstavbu dalších jaderných bloků.

V ČR bude výhledově ukončen provoz uhelných elektráren a bude nutné nahradit současných cca 40 TWh jinými zdroji. Při optimistických výhledech ekologů by výroba z OZE mohla celkově činit 20 TWh. Nezbývá tedy nic jiného, než další rozvoj jádra.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.