Kettner (SPD): Ty měřáky s dálkovým odečtem jsou násobně dražší

12.07.2022 12:40

Projev na 31. schůzi Poslanecké sněmovny 12. července 2022, k návrhu změny zákona o poskytování plnění spojeném s užíváním bytů a nebytových prostorů v domě s byty.

Kettner (SPD): Ty měřáky s dálkovým odečtem jsou násobně dražší
Foto: Facebook
Popisek: Zdeněk Kettner

Děkuji za slovo. Dobrý den, dámy a pánové. Spousta věcí tady už byla řečena, čili já to zkrátím, protože některé věci by se opakovaly. Ono tady to usnesení nebo tato novela se tváří jako vstřícná vůči občanům. Protože to si dovolím ocitovat, posilují práva příjemců centrálně připravovaného tepla a teplé vody na přesné, spolehlivé, jasné a včasné informace o jejich spotřebě, aby měli dostatečnou častou zpětnou vazbu o spotřebě. 

Anketa

Jsou ceny elektřiny v ČR spravedlivé, s ohledem na mezinárodní situaci?

1%
98%
hlasovalo: 30978 lidí
Směrnice stanoví minimální četnost informování o vyúčtování atd. atd. To jsou ty technické formulky, které já tedy číst nebudu. A je tady, že bychom měli přijít z té odborné rozpravy. Já obecně, já si myslím, že tady ta obecná rozprava je naprosto v pořádku, protože tu spíše sledují občané. Co se týká těch odborných jednání na půdě výborů, tak těch se občané neúčastní, nerozumí jim. Takže já naopak tu diskuzi vítám.

A já nebudu tady používat technické termíny, ale budu velice konkrétní tak, aby tomu rozuměli i občané. Za prvé, také se přidám k tomu, že to je nezávazné doporučení, čili opravdu nám nehrozí žádné sankce. Takže nechápu to tvrdošíjné trvání na tom, abychom to přijali se vším všudy. Opravdu tomu nerozumím.

Dále bych tady reagoval i na některé své předřečníky a potom přejdu ke konkrétním číslům. Vím, o čem mluvím, protože já bydlím v družstevním bytě a jsem člen představenstva bytového družstva. A jak je tady řečeno, už jsem slyšel z úst pana ministra, že teď se teprve probouzejí. Není to žádná pravda, ta družstva už se na to dlouhodobě připravují, oni nemohou čekat až to bude ve finální podobě, oni už musí mít nějakou představu, jak budou postupovat. To znamená, že i čísla, která vám budu říkat, jsou konkrétní čísla jednoho jediného bytového družstva.

Co se týká měřáků, tak ty měřáky s dálkovým odečtem jsou násobně dražší samozřejmě. Ale třeba naše družstvo není, jak se říká, sto let za opicemi. My už máme ty měřáky, kdy technik přijde před barák a odečte si to. A konkrétní čísla. Máme 8 000 bytů a konkrétní náklady na to, abychom se na to připravili, tak naše jediné bytové družstvo, to bude jednorázová položka, technické vybavení kompletně 5 milionů korun. Samozřejmě to není, že zaplatíme 5 milionů a bude to na věčné časy. Ta zařízení zastarávají, musejí se inovovat, musejí se opravovat a tak dále. Ale prostě jednorázově je to částka 5 milionů korun pro naše bytové družstvo. Pak jsme samozřejmě řešili i ty eventuální odečty. Je nesmysl, aby technik takové množství domů obíhal, to by ta firma musela nabrat nevím kolik externích pracovníků, takže samozřejmě to bude přes dálkový odečet pomocí internetu. Ročně družstvo vydá 560 000 na ty služby, možnosti přes internet, dálkové, předávání těch dat. Co se týká přístupu k datům, to znamená, musíte mít nějaký server a tak dál, je to 1 115 000 korun. To znamená, naše bytové družstvo ročně bude vydávat navíc oproti tomu, co jsme vydávali doteď, 1 670 000 korun.

Upozorňuji, že ze zákona bytové družstvo není ustanoveno z toho, aby produkovalo zisk, to znamená, že samozřejmě poskytovatelé těchto služeb asi dost těžko si budou hrát na Matku Terezu, že to bude na jejich náklady. Oni to samozřejmě převedou na ta družstva. A co musí udělat družstvo? Družstvo to musí převést na běžné občany, takže ti to zaplatí. A jenom abychom si udělali takovou představu. 1 670 000 - na jeden vchod průměrná oprava jedné střechy je 500 000. To znamená za tyto peníze, které dáme za nějakou jako nadstandardní službu - jen tak mimochodem, každý gramotný občan i v současné době, přijdu si k měřáku, zmáčknu tlačítko, vidím, kolik jednotek jsem protopil, půjdu k měřáku teplé vody, na budíku vidím, kolik kubíků jsem protočil, vím, kolik mě stojí kubík, můžu si to vypočítat - takže za tuhle nadstandardní službu by jenom naše bytové družstvo každý rok mohlo opravit běžný třívchodový panelák kompletně střechu. A to si myslím, že je podstatně praktičtější než nějaké předávání informací na úrovni.

A jenom ještě jedna taková malinkatá vsuvka - do této sumy jsem nezapočítal například i to, že spousta družstevníků nemá e-mailovou adresu, nemá chytré mobilní telefony, takže se jim to bude posílat doporučeně, tyto informace každý měsíc. To máme další náklady, které ale ve výsledku zaplatí lidé, kteří v těch bytech bydlí.

Z těchhletěch všech důvodů, které jsem tady vyjmenoval, proto náš klub se přidal k vetu tohoto zákona a rozhodně se přidávám ke kolegyni Fialové, k návrhu na přepracování tohoto zákona a souhlasíme s ním. Děkuji. (Potlesk z lavic SPD.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…