Klán (KSČM): Ve stínu teroru

08.04.2017 6:36

Článek reaguje na nedávné teroristické útoky. Hledá souvislosti s globalizací, individualismem a kapitalismem.

Klán (KSČM): Ve stínu teroru
Foto: janklan.cz
Popisek: Jan Klán, poslanec KSČM za Středočeský kraj

Svět se přetřásá ve svých základech. Teroristické útoky nepolevují, ale naopak začínají být stále častější. Teroristé využívají výdobytky moderní vědy a techniky k tomu, aby co nejvíce zranili. Jsou to moderní záškodníci, kteří mají za úkol rozsévat zkázu a smrt kde to jen jde. Je naprosto jedno, zda terorista útočí v Evropě, Rusku nebo na jiném kontinentě. Liší se jen způsobem a prostředky, které rozsévají smrt. Nově se však vyskytuje jev, který můžeme nazvat „auto jako zbraň“. O tomto problému bylo napsáno již mnohé. Nicméně se podívejme ještě na jeden vztah, který umožňuje teroristům auto k teroru použít. Tímto vztahem je individualismus a neregulovatelnost automobilů. De facto lze říci, že automobil může vlastnit kdokoliv a také jej může používat, jak se mu zlíbí. Téměř všichni lidé, kteří vlastní a používají automobil, tak jej užívají k dopravě a přepravě z místa na místo. Je v něm obsažen značný nádech individualismu. Vy si s tímto strojem děláte, co se Vám zlíbí. Právě tohoto vztahu využívají teroristé ke svým hrůzným činům.

Společnost, která je založena na deregulaci, rychlosti a výkonnosti bez jasných hranic začíná ukazovat i svoji nevlídnou tvář v podobě nárůstu terorismu. Pravidla, která má každý dodržovat se rozplizla do ztracena, když se pod rouškou demokracie uvolnila stavidla kapitálu. Válka v Sýrii ukazuje na tento vztah ve svém obludném rozměru. Komu totiž vyhovuje tento válečný konflikt, který nemá konce? Americký prezident Donald Trump nechal bombardovat Sýrii. Byl to on nebo jeho vojenští velitelé, kteří jsou ve zbrojařských firmách? Válka proti terorismu je pozůstatkem administrativy G.W.Bushe bez jasného výsledku. Terorismus, který narůstá, bude ještě více narůstat. Nechci být špatným prorokem, ale podívejme se, kde všude dochází k teroru? Je to oblast celé zeměkoule. Žádný kontinent není ušetřen (až na Antarktidu).

Terorista má za úkol šokovat, ochromit a zastrašit. V době, kdy existoval bipolární svět, tak terorismus sice existoval, ale teprve s nástupem „globálního věku“ doznal takto velkých rozměrů. Nebezpečí se totiž může neomezeně přesouvat z místa na místo a navíc nerušeně. Globální letecký provoz a volné hranice nahrávají přesunu teroristů. Osobně teroristu nepoznáte. Ničím se od Vás neliší a splývá s davem. Vidíte akorát následky jeho činu, která vás ohromí, vzbudí ve vás úzkost a strach. Bojovat s globálním terorismem je obtížná věc a to právě proto, že nikdy nevíte, kde teroristé zaútočí. Globalizaci totiž nikdo neřídí, a pokud ji někdo v určitých částech řídí, tak ve svůj prospěch. Nehledě na to, že mnoho korporací na terorismu přímo i nepřímo vydělává a má na něm postavený svůj byznys se strachem a smrtí.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.