Klaška (KDU-ČSL): Pro drobné výrobce lihovin je výše kauce likvidační

24.09.2014 8:49

Jaroslav Klaška vyjednal s ministerstvem financí novelu, která stanovuje výši kauce pro výrobce lihovin podle množství čistého lihu, nikoliv tedy podle počtu kusů produktů.

Klaška (KDU-ČSL): Pro drobné výrobce lihovin je výše kauce likvidační
Foto: KDU-ČSL
Popisek: Logo KDU-ČSL

Po tzv. metanolové kauze stanovilo ministerstvo financí výrobcům lihovin povinnou kauci ve výši až pět milionů korun. Kauce opravňuje výrobce k převzetí kontrolních pásek, tzv. kolků, nutných pro označování lihovin. Pětimilionová kauce je však likvidační pro malé výrobce. Ti nedosahují zdaleka takových tržeb a objemů jako velcí producenti, jsou však nyní zatíženi stejnou kaucí. Návrh je dnes na jednání poslanecké sněmovny v prvním čtení.

Místopředseda rozpočtového výboru Jaroslav Klaška, který se tématem dlouhodobě zabývá, upozorňuje, že zavedením kauce došlo k omezování rovných příležitostí v podnikání, a dodává: „Pro výrobce a distributory, kteří pracují s nezdaněným lihem a lihovinami, není tato kauce žádnou překážkou vzhledem k tomu, že jim výroba a distribuce tzv. „na černo“ přináší mnohonásobné zisky. Naopak pro malosériové výrobce, kteří nemají s metanolovou aférou nic společného a nepodílejí se ani na daňových únicích na spotřební dani z lihu, je toto opatření likvidační. Jejich roční zisk je mnohdy mnohonásobně nižší, než je výše kauce.“

Pro značení lihu jsou nyní výrobci povinni složit kauci ve výši 500 000 Kč opravňující k převzetí nejvýše 25 000 kusů kontrolních pásek v jednom kalendářním roce. K převzetí 25 001 a více kusů kontrolních pásek musí výrobce složit kauci ve výši 5 000 000 Kč v jednom kalendářním roce. Po přijetí návrhu, který připravil poslanec Klaška s ministerstvem financí, budou výrobci povinni složit kauci 100 000 Kč pro převzetí kontrolních pásek na označení produktů obsahujících nejvýše 2 000 litrů lihu. Pro produkty s celkovým obsahem maximálně 25 000 litrů lihu by kauce byla 500 000 Kč. Nejvyšší kauce 5 000 000 Kč bude dále platit pro výrobce, kteří vyrobí produkty s celkovým obsahem čistého lihu nad 25 000 litrů.

KDU-ČSL chce tímto opatřením podpořit především regionálně zaměřené výrobce, dovozce exkluzivních lihovin v objemu desítek lahví nebo lokální malovýrobce bylinných potravinových doplňků s využitím lihu, a tím zachovat cca 1000 pracovních míst. V delším časovém horizontu bude třeba vytvořit komplexní novelu, která umožní efektivní kontrolu lihu. Je zapotřebí legislativu zjednodušit a zaměřit se především na praktickou kontrolu výrobců lihu a lihovin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kdu.cz

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

17:04 Schillerová (ANO): Dnešním dnem se celá pětikoalice stala definitivním spolupachatelem

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.