Klíma (TOP 09): Já jsem člověk, který nevydrží jen přihlížet, proto bojkotuji návštěvu Zemana

10.06.2017 17:30

Postoj jihočeských zastupitelů TOP 09 k návštěvě prezidenta Zemana v kraji

Klíma (TOP 09): Já jsem člověk, který nevydrží jen přihlížet, proto bojkotuji návštěvu Zemana
Foto: archiv Pavla Klímy
Popisek: Pavel Klíma (TOP 09)

Jihočeští zastupitelé TOP 09 Tomáš Bouzek, Josef Knot a Pavel Klíma se jednomyslně rozhodli bojkotovat návštěvu prezidenta Miloše Zemana v Jihočeském kraji  ve dnech 12.6. - 14.6. 2017.

Důvody máme dva:

Svým postojem vyjadřujeme nesouhlas s chováním a výroky prezidenta Zemana stran likvidace novinářů v rozhovoru s ruským prezidentem Putinem, člověkem, jehož vládu provázejí nevyjasněná úmrtí nezávislých novinářů. Cítíme to jako útok na svobodu slova a nezávislá média v ČR, zvláště v době, kdy společností otřásají skandály spojené právě s nezávislostí médií.

Zároveň se vyhrazujeme proti financování této prezidentské návštěvy kompletně z prostředků Jihočeského kraje. Rozumíme, že Jihočeský kraj musí plnit roli správného hostitele hlavy státu a uhradit program prezidenta na třídenní návštěvě.  Z nedávných návštěv Miloše Zemana v jiných krajích ale vyplývá, že současné výjezdy jednoznačně slouží jako prezidentská kampaň Miloše Zemana. Tím se červnová návštěva odlišuje od těch běžných.

Na závěr musím zmínit, že nikdo nezpochybňuje prezidentský mandát Miloše Zemana. Proto také Josef Knot, 1. náměstek hejtmanky Jihočeského kraje, jako nejvýše postavený muž v hierarchii jihočeského zastupitelstva předá při oficiálním vítacím aktu květinu první dámě a poté se z dalšího průběhu návštěvy omluví.

Pevně věříme, že návštěva příštího prezidenta v dalších letech již nebude vyžadovat podobná prohlášení, že přivítáme prezidenta, který bude Českou republiku reprezentovat slušně, s akcentem na demokracii a dodržování lidských práv, s jasným směřováním mezi vyspělé západní civilizace, který bude respektovat Ústavu ČR.

Správa veřejných věcí se dostává do krize. Byrokratizace, korupce a klientelismus prorůstá společností a lidé – otrávení politikou – rezignují dokonce na základní politické právo svobodného člověka – moci volit. Málokdo si ale uvědomuje, že věci okolo nás jsou naše a musíme se o ně starat, a když se o ně pečovat přestaneme, vlastně jen napomůžeme dalšímu rozrůstání všech těch kritizovaných nešvarů. Já jsem ale člověkem, který nevydrží jen přihlížet.

ZA KRAJSKÉ PŘEDSEDNICTVO TOP 09

PAVEL KLÍMA

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

17:17 Ministr Hladík: Peníze z emisních povolenek půjdou do ekonomiky, adaptačních opatření a domácnostem

Výnosy z aukcí emisních povolenek budou nově využívány ze sta procent na vybraná klimatická opatření…