Klíma (TOP 09): Současné fungování NSA v podstatě není úplně funkční

27.09.2022 18:45

Projev na 35. schůzi Poslanecké sněmovny 27. září 2022 k návrhu zákona o podpoře sportu

Klíma (TOP 09): Současné fungování NSA v podstatě není úplně funkční
Foto: archiv Pavla Klímy
Popisek: Pavel Klíma (TOP 09)

Děkuji za slovo, paní místopředsedkyně.

Původně jsem chtěl reagovat jenom na paní místopředsedkyni Mračkovou Vildumetzovou. Přesto ještě chci poděkovat panu Babkovi, že sám tady konstatoval, že současné fungování NSA má svoje mouchy, že v podstatě není úplně funkční a že je třeba tam něco zapracovat. Nyní mi tedy dovolte, abych jenom reagoval na paní místopředsedkyni Vildumetzovou prostřednictvím paní předsedající.

Anketa

Kdo je vítězem komunálních voleb?

22%
66%
8%
hlasovalo: 14599 lidí

Víte, vy jste měli možnost v roce 2018, úplně neskutečnou možnost postavit znovu systém NSA nebo podpory sportu v České republice. Nastavili jste nefunkční systém a já vám to řeknu z praxe. Jako náměstek hejtmana Jihočeského kraje, člen Asociace krajů, já nemám možnost transparentně vidět, co bude kde vypsáno, a už vůbec ne zasahovat třeba na tvorbě nějakých výzev, aspoň formou nějakých zpětných vazeb. Dokonce jsem zjistil, že ani jako poslanec a člen školského výboru a podvýboru pro sport nemám možnost kontrolovat, kam ty miliardy jdou. Tady bylo řečeno, kolik za vlády ANO šlo na položku NSA miliard.

Řekněme si na rovinu, že v roce 2020 i 2021 ani jednou ta položka nebyla vyčerpána, a nebyla vyčerpána právě vinou toho, že bylo nefunkční nastavení systému těch výzev a jejich zpracování. Takhle to prostě je, a jestliže tvoříte na jakékoliv úrovni, třeba jenom malé obce máte položku, kterou dvakrát po sobě daný orgán nevyčerpá, tak pak v době, kdy chcete šetřit, prostě nedáte plnou výši, dáte něco jenom základního. Takže to je důvod, proč se tady scházíme, proč připravujeme novelu systému tak, aby byla pružná, abychom do něj jako poslanci třeba mohli kontrolně vidět.

Děkuju za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.