Knechtová (ANO): Obce a města nemohou bez pomoci vlády situaci zvládnout

02.09.2022 22:21

Projev na 36. schůzi Poslanecké sněmovny 2. září 2022 – Projednání návrhu na vyslovení nedůvěry vládě České republiky

Knechtová (ANO): Obce a města nemohou bez pomoci vlády situaci zvládnout
Foto: ANO
Popisek: Lenka Knechtová

Vážené kolegyně, vážení kolegové, vážený pane ministře,

já mám aktuálně na srdci dvě věci, a to jednak, že za třicet let fungování měst a obcí nastala letos poprvé situace, kdy zastupitelstva musí před koncem funkčního období najít ve schválených rozpočtech finance na zvýšené provozní příspěvky na rok 2002 (2022?), a to nejen pro příspěvkové organizace města, jako jsou základní a mateřské školy, kulturní střediska, knihovny, střediska volného času, ale obrací se na nás i sportovní kluby.

Anketa

Zaslouží si Michail Sergejevič Gorbačov naši úctu?

59%
36%
hlasovalo: 16805 lidí

Důvodem je zvýšení cen energií v letošním roce nad rámec našich schválených rozpočtů. Je to proto, že nabídka je šestnáctkrát vyšší, než měly obce v roce 2021. A já se ptám - mohou situaci zvládnout obce a města bez pomoci vlády? Odpověď je jednoznačná - nemohou. Najít ve schváleném obecním rozpočtu po půlroce 30 milionů na dofinancování energií, to je realita, dnešní realita mnoha starostů. Žádám proto vládu o řešení cen energií pro obce a města, aby se obecní rozpočty nestaly pouze jedním transferem, a to na platby energií. Na spolufinancování projektů potom nemáme kde brát finance.

A co považuji za zásadní problém, je, že stát by měl především utvářet podmínky pro co největší hospodářskou konkurenceschopnost ekonomiky. K tomu má stát celou řadu nástrojů z oblasti fiskální politiky. Jsme však svědky zúžení narativu na prostou mediální pomoc občanům v nouzi. Neslyšeli jsme tak nic konkrétního o podpoře podnikání, o podpoře firem, o snižování veřejných výdajů, o redefinici komplexního daňového mixu nebo uvolnění trhu práce.

Státní politika se dle mého názoru zúžila na oblast sociální podpory, a to v současných a zejména v budoucích náročných podmínkách prostě nebude stačit. Tato vláda nám vlastně nabízí řešení ve formě šetření a snižování životní úrovně a nehodlá uchopit žádné další aktivní nástroje, které by podpořily růst.

Děkuju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

23:08 Konzervativní strana: Západní svět se zjevně nepoučil ze svého selhání

79. výročí ukončení 2. světové války v Evropě