Knot (TOP 09): Obchvat Němčic ulehčí obyvatelům a zvýší bezpečí

31.08.2018 22:46

Obchvat Němčic ulehčí obyvatelům od dopravy a zvýší jejich bezpečí. Stavba 1,6 kilometru silnice vyšla na 46 milionů korun.

Knot (TOP 09): Obchvat Němčic ulehčí obyvatelům a zvýší bezpečí
Foto: archiv J. Knota
Popisek: Josef Knot z TOP 09.

Zklidnění dopravy v obci a více bezpečí pro místní obyvatele. To bylo hlavním důvodem vybudování obchvatu Němčic na Prachaticku. První řidiči se po novém obchvatu projeli v pátek zhruba hodinu před polednem, tedy o 14 dříve, než bylo plánováno. Potvrdil to první náměstek hejtmanky Josef Knot.

Vybudování obchvatu o délce 1,6 kilometru si vyžádalo náklady zhruba 46 milionů korun. „Z 90 % jsme na její financování využili prostředky z operačního programu IROP, zbylých 10 % uhradil kraj,“ upřesnil Knot s tím, že hlavním cílem bylo zklidnění dopravy v obci Němčice, zvýšení bezpečnosti pro obyvatele a zrychlení dopravy.

Zklidnění dopravy v obci si od nového obchvatu slibuje i starosta Němčic Radek Rypota „Obcí projelo až šest tisíc automobilů denně, většinou se jednalo o kamiony, takže hluk a prašnost byla velká,“ uvedl starosta a ocenil všechny, kdo se na stavbě obchvatu podíleli. „Hlavně bych rád poděkoval kraji, který má na realizaci stavby hlavní zásluhu,“ zdůraznil starosta a připomněl, že ocenění patří i všem ostatním, hlavně samotným stavebním dělníkům, které od práce neodradila ani velká vedra, takže stavba nakonec mohla být dokončena 14 dní před termínem.

Stavba, jejímž zhotovitelem byla společnost Strabag, začala 11. září loňského roku a dokončena byla letos 28. srpna. Obchvat leží na trase z Českých Budějovic směrem na Prachatice či Vimperk a vede jižně od Němčic. Správcem této dvojkové komunikace je kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

9:05 Šípová (Piráti): Museli jsme zabránit tlaku konzervativních kolegů a kolegyň

Většina senátorů a senátorek dnes odmítla projednat novelu občanského zákoníku, která řeší manželstv…