Kobza (SPD): Není pravda, že naše hnutí podporuje zákaz domobran, média dezinformují

18.12.2019 13:46

Navrhovaný zákon naopak umožní členům spolků, ve formě jakýchsi rezervních záloh ozbrojených bezpečnostních sborů ČR, připravených jim v případě nutnosti pomáhat, jednodušší proceduru v oblasti registrace a držení legálních zbraní, než je tomu nyní.

Kobza (SPD): Není pravda, že naše hnutí podporuje zákaz domobran, média dezinformují
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Kobza je členem Poslanecké sněmovny, zvoleným za politické hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)

Některá mainstreamová média uveřejnila v posledních dnech zavádějící články o podobě připravovaného návrhu zákona o nakládání se zbraněmi a vztahu poslanců hnutí SPD k němu. Tématem – a dezinformací – číslo jedna je v těchto textech údajná podpora poslanců SPD zákazu domobran, kterou má tento zákon přinášet. Není to pravda!

Domobrany zmíněny nejsou, ale…

Zákon o nakládání se zbraněmi (viz. sněmovní tisk 669 - ZDE) byl předložen skupinou poslanců napříč všemi stranami politického spektra v reakci na nechvalně známou Směrnici EU, která diskriminačním způsobem omezuje držení zbraní občany jejích členských států – a také na rozhodnutí Soudního dvora EU, který zamítl žalobu České republiky na tuto směrnici. I z tohoto hlediska je přijetí zákona nesmírně důležité, zvláště, je-li jeho text docela vyvážený a kvalitní. A to z našeho pohledu je. Takzvaných domobran se zákon primárně vůbec netýká, termín „domobrana“ dokonce ani neobsahuje. Naopak, z hlediska v Česku oficiálně registrovaných spolků, které se někdy k tomuto termínu hlásí, respektive spolků, které se chtějí různými způsoby aktivně podílet na obraně vlasti či přípravě na ni – a respektujících přitom právní řád ČR – je tento zákon krokem vpřed. Je tomu tak mimo jiné i proto, že umožní členům těchto spolků, ve formě jakýchsi rezervních záloh ozbrojených bezpečnostních sborů ČR, připravených jim v případě nutnosti pomáhat, jednodušší proceduru v oblasti registrace a držení legálních zbraní, než je tomu nyní.

Budeme bezpečnější 

Návrh také nově a komplexně definuje a dotváří kvalitní právní rámec i pro držení zbraní, střeleckou přípravu a sportovní (a jiné rekreační) střelecké aktivity všech občanů České republiky. Přijetí tohoto zákona lze považovat za podstatné a důležité i proto, že s jeho aplikací a realizací s velkou pravděpodobností vzroste bezpečnost České republiky a jejích občanů. Na druhou stranu – v návrhu zákona je taktéž zakotven zákaz vytváření ozbrojených paramilitárních skupin, které by s pomocí zbraní chtěly prosazovat své politické, náboženské nebo obdobně motivované cíle, směřující proti demokratickému zřízení České republiky a právům a svobodám jejích obyvatel.

Antifa neprojde

Je totiž naprosto nepředstavitelné a nepřípustné, aby toto někdo v naší zemi praktikoval – ať už by šlo o islamistické milice, buňky tzv. Islámského státu, šáariátské hlídky, o ozbrojené „anarchistické“ skupiny typu sdružení Antifa, anebo o jiné, již nepokrytě teroristické, skupiny. Je důležité zmínit i to, že návrh má i plnou podporu střeleckých svazů a asociací, jako jsou například LEX a LigaLibe. Podstatná je i skutečnost, že tento zákon umožní příslušníkům našich bezpečnostních sborů nosit u sebe služební zbraň – a použít ji – i mimo službu. To se například po tragédii v ostravské nemocnici v minulém týdnu ukazuje jako velmi prozíravé.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…