Kobza (SPD): Očkování proti COVID 19 je skvělý nápad, pokud je čím a kým očkovat

11.03.2021 18:49

Farmaceutické firmy, jejichž vakcíny schválila agentura Evropské unie EMA, bohužel nestíhají dodávat nasmlouvaná množství a použití neschválených (tedy neschválených ze strany EMA) vakcín blokuje v České republice ministr zdravotnictví Blatný.

Kobza (SPD): Očkování proti COVID 19 je skvělý nápad, pokud je čím a kým očkovat
Foto: SPD
Popisek: Jiří Kobza, poslanec za politické hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Je členem zahraničního výboru a místopředsedou výboru pro životní prostředí

V případě ruské vakcíny Sputnik V, kterou se očkuje již ve 48 zemích světa, je tento přístup dost těžko pochopitelný. Zatímco pan ministr čeká na vyjádření evropských byrokratů, naši občané, kteří měli být již dávno očkováni, umírají.

Obrátil jsem se proto na své přátele do Maďarska a Srbska, aby mi pomohli zjistit, jak řeší očkování tyto nám velmi podobné a blízké státy, které se ovšem, na rozdíl od nás, rozhodly nečekat na byrokratickou mašinerii a farmaceuticko-lobbystické skupiny v EU a vydat se vlastní cestou.

Budu vás chvíli nudit záplavou čísel:

Maďarská vláda objednala celkem 31 milionů dávek vakcín,z toho přes Evropskou komisi 24 milionů.

Podrobnější přehled zde:

  • BionTech/Pfizer (10,9 mil.),
  • Janssen (4,4 mil.),
  • Moderna (1,7 mil.),
  • AstraZeneca (6,5 mil.)
  • CureVac (0,5 mil.)

Zdroje mimo EU:

  • Sputniku V (2 mil)
  • Sinopharm (5 mil)

Maďarsko zároveň rozjelo vývoj vlastní vakcíny na Univerzitě v Debrecíně, kde plánuje zahájit výrobu do konce letošního roku.

Dosud Maďarsko obdrželo 2,3 mil. dávek (7%) z celkem objednaného množství):

  • BioNTech/Pfizer 1.009 tis.
  • Moderna 80 tis.
  • AstraZeneca 350 tis,
  • Sputnik V 326 tis.
  • Sinopharm. 550 tis.

Ruskou a čínskou vakcínou (neschválenými EMA) se v Maďarsku očkuje na základě maďarské licence. Sputnik není aplikován chronicky nemocným a Sinopharm není použit v případě neléčené chronické nemoci. Maďarsko platí za dávku Sputniku 8 euro (cca 200 Kč), za dávku Sinopharmu 28 euro (asi 700 Kč).

Schvalování vakcín: Maďarská vláda přijala nařízení pro zkrácení průběhu domácího schvalování. Vakcíny, aplikované na 1 milion a více osob ve Velké Británii nebo ve třech jiných zemích, z nichž alespoň jedna je členem nebo kandidátem EU, nepotřebují povolení Maďarského ústavu pro léky a výživu a stačí jim kladné stanovisko Národního centra pro veřejné zdraví.

Vláda zdůrazňuje bezpečnost a účinnost ruské (92%) i čínské (79-89%) vakcíny. Maďarský prezident i premiér se nechali očkovat očkovali Sinopharmem.

V Maďarsku bylo dosud (k 6.3.2021) očkováno 1.108 tis. osob (11,3% populace), z nich 318 tis. osob (3,3% populace) oběma dávkami.

Vakcinace probíhá v Maďarsku na 5600 místech (nemocnice, praktičtí lékaři) dle sedmi skupin priorit:

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

  1. zdravotníci včetně farmaceutů – ukončeno očkování BionTech/Pfizerem, 80% cílové skupiny;
  2. lidé v sociálních domovech – 1,9 tis. míst, končí očkování BionTech/Pfizerem, Modernou;
  3. lidé nad 60 let – 1,5 mil. osob, běží zde očkování všemi vakcínami;
  4. zaměstnanci státního a veřejného sektoru s přímým kontaktem s veřejností – začíná očkování vojáků a zaměstnanců budapešťského metra;
  5. lidé ve věku 18 až 59 let s rizikovým chronickým nebo průvodním onemocněním – očkování běží;
  6. členové kritické infrastruktury – byla očkována vláda;
  7. ostatní nad 18 let.

Těhotným ženám se očkování nedoporučuje. Vakcinace skupin 3, 4 (částečně), 5 a 7 podléhá elektronické registraci (registrováno 2,8 mil. osob). Maďaři mohou odmítnout vakcínu, přidělenou v registračním systému, na jinou vakcínu poté čekají.

Očkovaným první dávkou a uzdraveným (do 6 měsíců po prvním negativním PCR testu nebo po 10 dnu po pozitivním testu nebo do 4 měsíců po testu prokazujícím v krvi protilátky) jsou od 1. 3. (i retroaktivně) vystavována příslušná potvrzení.

Důležité je, že očkování podporují všechny relevantní politické strany, lékaři i další odborníci. Koronavirus.gov.hu (společná stránka maďarské vlády a Národního centra pro veřejné zdraví) přináší základní informace, časté otázky a odpovědi, potřebné formuláře. Na sociálních sítích běží série informačních spotů odborných autorit o očkování, s pravidelnými vstupy na Facebooku nově oslovuje veřejnost i premiér Orbán. Podpora očkování setrvale roste, asi čtvrtina Maďarů je proti.

Toto jsou tedy maďarské zkušenosti a přístup k očkování. Poučení, které z toho trčí je jasné: Nečekat! Očkovat!

Protože kolik lidí ještě bude muset zbytečně zemřít, než pan ministr Blatný pochopí, že váhání znamená další a další zbytečná úmrtí? Kdy pan ministr pochopí, že za tato úmrtí je zodpovědný právě a jenom on?

Situace v Srbsku:

Dosud bylo Srbskem objednáno 14,832 mil. vakcín:

  • Moderna, 1,5 mil.
  • Pfizer, 4 mil.
  • Sinopharm, 4 mil.
  • Sputnik V, 3 mil.
  • AstraZeneca 0,95 mil.

Fyzicky bylo dodáno 2 642 805 vakcín:

  • Pfizer – 250 405 ks
  • Sinopharm - 2 000 000 ks
  • Sputnik V - 242 400 ks
  • AstraZeneca -150 000 ks

Již v dubnu obdrží Srbsko dle prezidenta Aleksandra Vučiće „minimálně“ dalších 1,5 milionů vakcín.

Do rána dne 11. 3. bylo v Srbsku aplikováno 1 792 912 dávek vakcín (z toho 647 019 ks druhé dávky). Podle počtu očkovaných na milion obyvatel je Srbsko osmou nejlepší zemí na světě. Před ním jsou Izrael, Seychely, Spojené arabské emiráty, Velká Británie, USA, Maledivy a Chile.

Povolení k použití v Srbsku zatím mají vakcíny Pfizer/BioNTech, Sputnik V, Sinopharm a AstraZeneca.

Zdá se tedy zcela jasně, že tam. kde se nečeká na rozhodnutí Evropské komise a agentury EMA, jsou na tom dnes ohledně epidemické situace o hodně lépe než my. Jenže jak vysvětlíme našim umírajícím a pozůstalým po těch, kteří zde ještě mohli pár let být, že naše zodpovědné úřady na ně kašlou?.

Oba tyto příklady – maďarský i srbský - znovu potvrzují to, co v hnutí SPD říkáme celou dobu: Bez Evropské unie nám bude mnohem lépe!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

8:19 Lachnit (ANO): Postavení občana tváří v tvář úřadu není rovnocenné

„Už v 18. století byl vydán příkaz zapisovat do matrik všechny narozené děti bez příplatku k taxe št…