Kobza (SPD): Průzkum a obavy místních obyvatel jsou zcela opodstatněné

15.09.2023 15:14

Projev na 74. schůzi Poslanecké sněmovny 15. září 2023 k vládnímu návrhu zákona o řízeních, souvisejících s hlubinným úložištěm radioaktivního odpadu

Kobza (SPD): Průzkum a obavy místních obyvatel jsou zcela opodstatněné
Foto: archiv
Popisek: Jiří Kobza

Dámy a pánové,

po všech diskusích o geologii dovolte, abych jako geolog také k tomu řekl své. Úložiště je velmi citlivý a komplikovaný a komplexní problém. Tam je zapotřebí nejenom zjistit, jaké jsou podmínky přímo na tom místě, ale musí se zjistit, do jaké míry dochází k pohybům v té lokalitě, musí se provádět velmi detailní topografie, velmi detailní měření, pravidelná měření, jestli nedochází k posunům vlastně celého bloku.

Anketa

Má Česko pořídit letouny F-35?

3%
96%
hlasovalo: 52393 lidí

A samozřejmě veškerá hydrogeologie okolo toho je také podstatná, protože v případě jakéhokoliv narušení pláště úložiště může dojít k průsakům vody, může dojít k tomu, že budou poškozeny kontejnery, může dojít k tomu, že ty emanace se budou dostávat do spodních vod. A v ten moment máte ohrožený celý region. A to je prokázané historicky, to už tady bylo, protože s přírodními emanacemi budete mít obrovský výskyt rakoviny v té oblasti.

Takže si myslím, že ten průzkum je zapotřebí dělat maximálně detailně. Kolega Krejza se usmívá. Ale v okolí svrateckého úvalu byl velký projekt právě kvůli zvýšenému výskytu rakoviny v šedesátých letech, bylo prokázáno, že místní ruly obsahují právě těžké minerály, které emanacemi šly do spodních vod, a ty šly do studní, a potom vlastně se velkým tempem stavěla vodovodní síť.

Takže ten průzkum a obavy místních obyvatel jsou zcela opodstatněné. A ten průzkum skutečně musí být dlouhodobý. Když se stavěl Temelín, tak se prováděla dvanáct let jenom topografie.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…