Kobza (SPD): Za naše arménské bratry

18.06.2022 14:58

Prezidentským dekretem z 16. prosince 2021 jsem byl vyznamenán vysokým státním vyznamenáním Arménské republiky – Medailí vděčností. Je to pro mě nesmírná pocta.

Kobza (SPD): Za naše arménské bratry
Foto: SPD
Popisek: Jiří Kobza, poslanec za politické hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Je členem zahraničního výboru a místopředsedou výboru pro životní prostředí

Medaile vděčnosti

Toto vyznamenání mi osobně předal velvyslanec Arménie v České republice, pan Ashot Hovakimyan,  během slavnostní  recepce na arménském velvyslanectví v Praze dne 8. června. 

Anketa

Máte důvěru ve Víta Rakušana? (Ptáme se od 16.6.2022)

1%
98%
hlasovalo: 32394 lidí

Medaili vděčnosti uděluje prezident Arménské republiky za významný přínos k navázání, upevnění a rozvoji česko-arménských vztahů a za významný příspěvek k ochraně univerzálních všelidských hodnot.

V mém případě se jednalo především o ocenění mojí dlouholeté snahy a úsilí o propuštění arménských zajatců z války o Náhorní Karabach z Ázerbájdžánu, kde zůstávají uvězněni, i přes opakované výzvy Mezinárodního soudního dvora, už více než rok a půl po skončení této války.

Válka o Karabach

V této kruté válce bohatý a silný Ázerbájdžán  - za vydatné vojenské pomoci Turecka a islamistických bojovníků z Blízkého východu - porazil méně početné a vojensky slabší karabašské Armény.

Válka skončila, až když se do ní vložilo Rusko s veškerou svojí diplomatickou vahou a přimělo bojující strany uzavřít mírovou dohodu, na jejíž dodržování ruské jednotky i přímo dohlížejí.

Většina Arménů, kteří dříve obývali Ázerbájdžánem dobyté oblasti Náhorního Karabachu, byla vysídleni resp., aby si zachránili holé životy, museli utéct.

Pomozme Arménům!

Během projednávání zákona o státním rozpočtu na rok 2021 jsem se, bohužel marně, pokoušel přesvědčit Poslaneckou sněmovnu (a naši tehdejší vládu a ministerstvo zahraničí), abychom těmto karabašským Arménům, kteří přišli o domov a o veškerý majetek, poskytli alespoň nějakou základní humanitární pomoc. Bylo to odmítnuto.

Ale hlavně, z původních tří set arménských zajatců z této války jich stále zůstává 25 v ázerbájdžánských věznicích - bez valné pozornosti světových (i našich) médií, v drsných podmínkách, často vystaveno mučení a krutému zacházení.

Více než rok v této záležitosti biji na poplach, absolvoval jsem ohledně toho desítky jednání. Nastolil jsem tuto agendu i na jednání Zahraničního výboru Poslanecké sněmovny – kde se většina ostatních poslanců o tom bála mluvit, a dokonce i odmítli pozvat na naše jednání arménského velvyslance, aby si to tzv. „nepolepili“ u Turků a Azerů…

30. dubna roku 2021 jsem se též účastnil demonstrace za propuštění těchto arménských válečných zajatců, kterou pořádala Asociace arménské mládeže České republiky před budovou českého ministerstva zahraničních věcí na Loretánském náměstí. S mladými Armény, žijícími v České republice, ostatně těsně spolupracuji dodnes.

A stejně tak dodnes všemožně a vytrvale apeluji na naši českou diplomacii, aby se zasadila o urychlené osvobození zbývajících arménských zajatců z války o Náhorní Karabach z ázerbájdžánských věznic.

Pokud se hlásí k zásadě dodržování lidských práv a humanitě, je to její jednoznačná povinnost.

Lhostejnost potom ukáže pokrytectví současné politické garnitury.

Převzato z Profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

18:09 Premiér Fiala: Zdravotnický systém musíme nastavit tak, abychom nemuseli řešit jenom následky

Předseda vlády Petr Fiala vystoupil v úterý 23. dubna 2024 s projevem na 3. summitu Zdravotnického d…