Kobza (SPD): Znovu Fondy solidarity aneb K čemu je tato vláda?

10.02.2021 11:49

Jak se lze dočíst v zápisu z jednání vlády ČR ze dne 8. února t.r., vedení naší země se chová jako velkokníže na svých državách. Jedněm bere a druhým dává.

Kobza (SPD): Znovu Fondy solidarity aneb K čemu je tato vláda?
Foto: SPD
Popisek: Jiří Kobza, poslanec za politické hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD). Je členem zahraničního výboru a místopředsedou výboru pro životní prostředí

Českým občanům nedokáže zajistit, aby jejich děti mohly chodit do školy, místo slibovaných milionů vakcín je jich na našem území jen zlomek, nechává mnohé seniory napospas covidovým komplikacím, nejprve zaplatí 65 mil. korun za pronájem haly v Letňanech pro postavení polní covidové nemocnice, další hora peněz šla do komplexního špičkového vybavení (od magnetických rezonancí po respirační přístroje), aby nám pak slavně vláda oznámila, že nemocnici ruší, aniž by obsloužila jediného pacienta. Prý nemáme dost civilních lékařů. Na otázku, proč do polní nemocnice nebyli převeleni lékaři vojenští, když už si je ze státního rozpočtu platíme, nikdy nikdo neodpověděl. Hala z Letňan mizí a jednotliví účastníci této cimrmanovské transakce se královsky pakují.

Střídají se ministři zdravotnictví, ale jasný program nepřináší žádný, ba je zřejmé, že po linii Vojtěch – Prymula – Blatný jde o trvalý sestup. K tomu stále slyšíme, jak se musíme řídit tou či onou směrnicí EU, protože ta jediná nás spasí. A tak zatímco očkovaní v Izraeli, Velké Británii a jinde, kam nedosahuje tvrdá pěst dělnické třídy z Bruselu, se počítají na miliony a ve Spojených státech exponenciálně klesá nemocnost i smrtnost na covid, u nás jen připisujeme čárky nových případů po tisících denně. Prostě chaos, improvizace, neschopnost systematického jednání, nulová představa o tom, co bude zítra.

Nu a do toho všeho se dovídáme, jak je naše země skrze vládu štědrá. Na předvčerejším zasedání vlády byly schváleny mj. tyto body:

Poskytnutí daru Peruánské republice v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru /označovaný jako SARS CoV-2/ na území této republiky (čj. 129/21) - předkládá: 1. místopředseda vlády a ministr vnitra (Jan Hamáček), výsledek jednání vlády: schváleno.

A vzápětí poskytnutí daru Moldavské republice v souvislosti s prokázáním výskytu koronaviru /označovaný jako SARS CoV-2/ na území této republikyčj. 130/21 – předkládá opět 1. místopředseda vlády a ministr vnitra a výsledek jednání vlády: rovněž schváleno.

Je asi zbytečné dodávat, že oficiálníwebová stránka vlády cudně mlčí o výši oněch „bratrských pomocí“.

Kdo však chce, fakta se dozví, a jsou opravdu burcující:

Ve schváleném státním rozpočtu na letošní rok činí objem prostředků určených v rozpočtové kapitole ministerstva zahraničních věcí na tzv. Příspěvky mezinárodním organizacím a peněžní dary vybraným institucím do zahraničí 1 760 174 042 Kč.

Co se pod tímto názvem také skrývá? Vyjdeme-li např. ze schváleného závěrečného účtu kapitoly ministerstva zahraničních věcí, vidíme např. toto: (jde o položky a částky, které již byly realizovány).

Anketa

Který z lídrů sněmovních stran ve vás vzbuzuje největší důvěru?

39%
0%
1%
45%
3%
hlasovalo: 28554 lidí

  • Rada Evropy Cena Václava Havla 776 000 Kč
  • Akční plán pro Ukrajinu 1 010 000 Kč
  • Rádio Svobodná Evropa 2 000 000 Kč
  • Asijsko evropská nadace 600 000 Kč
  • Svěřenecký fond pro Afriku 222 468 750 Kč
  • Svěřenecký fond pro Kolumbii 260 000 Kč
  • Smlouva o Antarktidě 1 200 000 Kč
  • University of California 7 500 000 Kč
  • Akční plán OECD pro cíle udržitelného rozvoje 1 500 000 Kč

A dále v položce Dary a projekty zahraniční rozvojové spolupráce:

  • Rozvoj brokolicového řetězce v arménském regionu Lori s účastí žen 249 999 Kč
  • Vybudování vodního systému a kapkového zavlažování plantáže s organickými fíky v Bosně a Hercegovině 492 448 Kč
  • Podpora oživení řemeslného lovu měkkýšů a komunitární turistiky v Ekvádoru 443 686 Kč
  • Hudba pro Etiopii 343 217 Kč
  • Česká kola pro gambijské školy 249 768 Kč
  • Zlepšení dovedností dívek zemědělských oblastí v krejčovství a vyšívání na stroji v Indii 379 999 Kč

Inu, náš stát je vlastně dobromil!

Naše vláda však myslí i na své občany. Na tomtéž zasedání (8. 2.) schválila návrh změny zákona o krizovém stavu (č. 240/2000 Sb.) v tom smyslu, že porušení pravidel krizového stavu, dosud sankcionovatelné do výše 3 mil. Kč, je nově doplněno o možnost sankce až ve výši 4 mil. Kč (že by inflace?), a navíc ročním zákazem činnosti.

Co si o tom všem myslet? Vláda na jedné straně vyhazuje peníze na jakousi „pomoc“ do vzdálených zemí – nelze nevzpomenout na předlistopadové dobrovolně-povinné příspěvky na „Fond solidarity“, na druhou stranu brutalizuje, přitvrzuje a straší občany nehoráznými pokutami.

Připomíná mi to scénu z gruzínského filmu Pokání. Stará paní jde po cestě do kopce a ptá se muže vyhlížejícího za oknem: Vede tato cesta ke kostelu? Ne, zní odpověď. A paní na to: Tak k čemu je taková cesta, když nevede ke kostelu?

Pro náš případ bych to parafrázoval takto: Ví naše vláda, co má dělat, je odpovědná, soudná, myslí na blaho svých občanů? Nejen z předchozího plyne jediná odpověď: Ne! Tak k čemu je taková vláda? Odpověz si každý sám.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

11:17 Nacher (ANO): Zavedení povinných psychotestů je nerealizovatelmé

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k psychotestům pro všechny držitele a nové zájemce o …