Kobza (Úsvit): Daně a živnostníci

22.04.2014 9:46

Neustálý rozpor mezi vytunelovanou a věčně hladovou státní kasou na jedné straně a vyždímanými poplatníky na straně druhé se blíží k příběhu o pověstnému koni, kterého majitel téměř odnaučil žrát, ale když už to skoro uměl, tak mu pošel.

Kobza (Úsvit): Daně a živnostníci
Foto: red
Popisek: Úsvit přímé demokracie Tomia Okamury

Pokud se podíváme do dějin, tak ti, kteří o makroekonomice a její provázanosti na každodenní život něco vědí, nevěřícně kroutí hlavou. Když ekonomika strácí sílu, je nutno ji povzbudit,nikoliv zpomalit. To již před více než 100 lety definoval americký ekonom Keynes. Margaret Thacherová razantním snížením daní výrazně zvýšila výběr daní, které posílily rekonstrukci Velké Británie v 70 a 80 tých letech. Pouze u nás, když Nomura,církve nebo další podařené akce předchozích pravicových vlád začnou ze státu vysávat další miliardy, vlády řeší situaci tím, že zvyšují daně. Přitom například jenom díky vysoké spotřební dani na pohonné látky tratíme tím, že dopravci levněji tankují v zahraničí, další miliardy na DPH.

Zákazem systému Švarc došlo k tomu, že mnoho lidí, kteří se v něm živili, se stalo nezaměstnanými a přešlo z finančního úřadu na pracovní. Lidé, kteří sice dříve do státní kasy mnoho neodváděli, ale také od systému nic nevyžadovali, tak najednou houfně začali zatěžovat sociální systém tohoto státu a tak tím,že se zakázaným Švarcsystémem přestaly jejich „daňové úniky“, vznikl jejich nárok na podporu. Takže stát je na tom opět hůř.

Ta samá historie se bude opakovat, pokud dojde k povinnému zavedení registračních pokladen. To totiž pro mnoho malých výrobců a obchodníků bude znamenat takové zvýšení nákladů, že uzavření jejich přivýdělku bude jednodušší. Napadá mne, zda si někdo z těch státních zaměstnanců, kteří tak horují pro jejich zavedení (žádný malopodnikatel nedostal prostor v médiích, aby se vyjádřil), vůbec dokáže představit, kolik by musel např zahrádkář vypěstovat mrkve, nebo vyrobit medu, jenom aby na tu kasu vydělal? Vsadím se, že neumí. Ale to mu samozřejmě nebrání v tom, aby prosazoval opatření proti okrádání státu těmito pěstitěli mrkve a podobnými pochybnými elementy. U těch totiž nehrozí, že kontrola z finančáku narazí na tým právníků a auditorů jako je tomu u těch opravdu velkých ryb.

Takže řešení otázky zlepšení státních financí rozhodně nevidím v neustálém zvyšování daní, ale naopak v jejich snižování. Aby bača mohl ostříhat ovce, musí jim přece dát nažrat, Tak i stát, pokud chce vybírat daně, musí občanům umožnit aby je měli z čeho platit. Vrátit finance do oběhu, aby se povzbudila spotřeba a tím poptávka a tím i výroba. Napravit, co napáchal bývalý ministr financí Kalousek bude trvat dlouho, ale zatím ještě to je možné. Mírou prosperity národa totiž není výběr DPH (jíst musíme všichni), ale výběr daně ze zisku střední třídy a živnostníků, která jednoznačně určuje skutečnou produktivitu národa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Vláda jen straší, nic trvalého po ní ale nezůstane

9:15 SOCDEM: Vláda jen straší, nic trvalého po ní ale nezůstane

„Nic dlouhodobého po dnešní vládě nezůstane. Vládne proti všem, tak se dá čekat, že příští kabinet v…