Kobza (Úsvit): Stát nadále komplikuje administrativu podnikání

28.11.2014 11:15

Bohužel je to tak, jako voliči jsme opět naletěli. Je zde totiž jedna zásadní otázka: nejenom že ztěžuje podnikatelům život, ale ještě je nutí, aby to celé financovali ať již penězi nebo extra prací na vyplňování dalších nesmyslných formulářů a hlášení.

Kobza (Úsvit): Stát nadále komplikuje administrativu podnikání
Foto: Archiv JK
Popisek: Jiří Kobza

Namátkou, co nového kromě obvyklého stohu výkazů a hlášení na nás tato vláda poslala? Díky novému Zákonu o obchodních korporacích bylo nutno pod pokutou 200.000 přeformulovat zakládací listiny všech sro. Jedna sada bratru za 12000 poplatků notáři, státu(kolky) a advokátovi. Nehledě na ztracený čas. Dále zde máme průvodky některých druhů zboží, které musí zboží doprovázet (faktura nestačí), prostě další papír k vyplnění. Chystané hlášení DPH měsíčně vyžaduje další práci na papírech, kterou musí nebohý podnikatel věnovat státní administrativě, namísto aby vyráběl něco užitečného dále např hlášení o dovozech 3 dny předem, a na konec Babišovy zamilované registrační pokladny (náklady pokladna, software, servis, zaškolení obsluhy).

Hodiny a hodiny ztraceného času, pak další hodiny dohadování s úřadem, když je něco nesprávně vyplněné. Prostě podnikatelské prostředí je čím dál více komplikované, že i právníci mají problémy se orientovat, tak jak k tomu přijde ubohý malopodnikatel nebo živnostník, který by měl ovládat všechny obory, sledovat všechny ty šílené novely,ať již účrtnické, právní , personální, sledovat termíny podání kde kterého hlášení,vést případná jednání se všemi úřady a hlavně úředníky, a také v mezidobí vytvářet něco, čemu se říká nadhodnota.

Jedinou spravedlivou daní, je daň z příjmu a je povinností státu, vytvořit pro podnikání takové podmínky, aby podnikatelé tento příjem měli vůbec možnost vytvořit. V této povinnosti stát, byť s novou vládou složenou převážně opět z parlamentních povalečů, totálně selhává. Ekonomika je celkem jasná, pokud stát není schopen umožnit podnikatelům vytvářet zdanitelný zisk, tak aby nakrmil vlastní neustále hladový, bující úřednický aparát, zdaňuje vše ostatní nepřímými daněmi a vymýšlí další a další omezení, hlášení, kontroly, pokuty a podobné úřednické buzerace. Všude jinde v civilizovaném světě by tato vláda již dávno padla, protože drobní podnikatelé jsou páteří státu a ve svých počtech významnou volební silou. To bohužel nepplatí v České republice. Zde ani nenapadlo vládu, že by časové i finanční ztráty z nových nařízení měla podnikatelským subjektům nějak kompenzovat, např daňovou úlevou, snížením DPH či jinými benefity. Takže na konec se ptám : kolik lidí tato buzerace odradí od podnikání a pošle je do fronty na podporu na pracák? Kolik tedy na tom stát vydělá nebo ztratí?

Mgr. Jiří Kobza – člen grémia hnutí Úsvit za Středočeský kraj

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Úsvit přímé demokracie

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.