Kocmanová (Piráti): Přestaňme zakazovat gayům darovat krev

30.03.2023 11:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k dárcovství krve v LGBT komunitě.

Kocmanová (Piráti): Přestaňme zakazovat gayům darovat krev
Foto: Repro YouTube
Popisek: Pirátka Klára Kocmanová

Přestaňme zakazovat gayům darovat krev!

Představte si tuhle situaci. Nemocnicím chybí desetitisíce dárců krve. Neváháte a vyrazíte na transfuzní stanici, chcete pomoci. Tam vás ale obratem pošlou domů. Jelikož jste sexuálně aktivní gay, stát vás označí za riziko a vaši krev odmítne. A to bez ohledu na to, že žijete se svým partnerem v dlouholetém monogamním vztahu. Taková je realita v Česku…

Jsme jedna z posledních evropských zemí, která uplatňuje takto restriktivní pravidla. Omezení pro muže mající sex s muži nedávno zrušila třeba Velká Británie, Francie, Německo nebo Rakousko. A to i v souvislosti s moderními metodami testování krve. V těchto státech se již neřeší pohlaví vašeho partnera, ale rizikové chování jako takové, např. nechráněný sex nebo sex skupinový. To je dle mého názoru cesta, kterou bychom měli směřovat také.

Uspořádala jsem proto setkání s Klára Šimáčková Laurenčíková - zmocněnkyně vlády pro lidská práva, pirátským náměstkem ministra zdravotnictví Josefem Pavlovicem a zástupci Společnosti pro transfuzní lékařství. Shodli jsme se, že cílem je nastavit systém tak, aby byl co nejbezpečnější pro příjemce krve. Zároveň by však nemělo docházet ke stigmatizaci a paušálnímu vylučování určité skupiny osob, pokud lze po vzoru okolních zemí nastavit pravidla při zachování bezpečnosti jinak. A to obzvláště za situace, kdy dárců je v Česku dlouhodobě nedostatek.

Lékaři a lékařky nyní možné úpravy podmínek dárcovství prodiskutují mezi sebou, poté budeme v jednáních pokračovat. Budu vás informovat!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

21:03 Vondráček (Svobodní): Právě EU pod vedením Německa je příčinou současné energetické krize

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důležitosti zachování práva veta v tvorbě energetic…