Kocmanová (Piráti): Rostlinná mléka nově ve snížené sazbě DPH

12.06.2023 15:33 | Tisková zpráva

Rostlinná mléka, která jsou oproti tomu živočišnému alternativou či jedinou možností pro řadu lidí, budou spadat do snížené 12% sazby DPH. Na změnu v konsolidačním balíčku apelovala poslankyně za Piráty Klára Kocmanová a v připomínkovém řízení ji navrhlo Ministerstvo zdravotnictví i Ministerstvo pro místní rozvoj.

Kocmanová (Piráti): Rostlinná mléka nově ve snížené sazbě DPH
Foto: Repro YouTube
Popisek: Pirátka Klára Kocmanová

Původní návrh konsolidačního balíčku Ministerstva financí řadil rostlinné alternativy mléka do základní 21% sazby DPH, zatímco živočišná mléka do snížené 12% sazby.

„Toto rozdělení není spravedlivé, protože pro řadu lidí není rostlinné mléko alternativou jen z etických důvodů jako například u veganů. Znevýhodňuje také ty, pro něž je rostlinné mléko jedinou a často také mnohem dražší volbou z důvodu alergií na laktózu nebo bílkovinu kravského mléka. S tím jsme za Piráty v mezirezortním připomínkovém řízení nesouhlasili a spolu se zmocněnkyní vlády pro lidská práva Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou jsme požadovali zařazení rostlinných mlék do sazby nižší. Uspěli jsme, snížená daň tak bude platit pro všechny typy mlék,“ komentuje změnu poslankyně Klára Kocmanová.

Alergie na mléko představuje reakci imunitního systému – hypersenzitivitu – na bílkovinu kravského mléka. Jedná se o jednu z nejrozšířenějších potravinových alergií, která se většinou projeví už v prvním roce života dítěte. Oproti tomu jedinci postižení laktózovou intolerancí mají nedostatek enzymu laktázy a nejsou schopni zpracovat mléčný cukr neboli laktózu. Laktózovou intolerancí trpí zhruba desetina obyvatel Česka. Pro vyřazení živočišných produktů ze svého jídelníčku z etických důvodů se jich rozhodla přibližně tři procenta.

Piráti společně se zmocněnkyní vlády pro lidská práva Klárou Šimáčkovou Laurenčíkovou požadují dále přeřazení do snížené sazby DPH také pro menstruační potřeby a dětské pleny.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

14:04 Mašek (ANO): Situace kolem svobody slova je obzvlášť komplikovaná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k svobodě slova v Evropské unii