Kocmanová (Piráti): Vracíme přírodě budoucnost. Pirátští europoslanci hlasovali

25.07.2023 6:04 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obnově přírody.

Kocmanová (Piráti): Vracíme přírodě budoucnost. Pirátští europoslanci hlasovali
Foto: Repro YouTube
Popisek: Pirátka Klára Kocmanová

Vracíme přírodě budoucnost.

Životní prostředí se rapidně zhoršuje. Rostlinné a živočišné druhy vymírají. Bez mokřadů a přirozeně tekoucích řek se budou sucha a povodně jen zhoršovat. Bez opylovačů nebude ovoce. A bez dravých ptáků se snadno přemnoží polní hlodavci. Na fungujících ekosystémech jsme zcela závislí. Sami si však přírodu ničíme. A takhle to prostě dál nejde. Nemůžeme se dál chovat, jakoby nebylo žádné ,,zítra”. Přírodu je třeba zachovat i pro další generace.

Naši pirátští europoslanci proto podpořili nové závazné cíle k obnově přírody. Členské státy dostanou za úkol vytvořit plán, jak vybrané typy tzv. přírodních stanovišť obnoví do původní rozlohy.

Co to přesně znamená? V Česku jsou jedním z těchto stanovišť třeba horské louky. Hlavně mimo chráněná území ubývají, nejčastěji kvůli tomu, že se na nich hospodaří nevhodným způsobem nebo naopak vůbec a postupně tak zanikají. Přitom jsou naše horské louky evropským klenotem. Po definitivním schválení nařízení bude muset vláda přijít s plánem, jak těmto loukám vrátit jejich původní pestrost. A jak je vrátit tam, kde už zmizely anebo umožnit vznik nových. A na stejnou péči se mohou pomalu těšit třeba odvodněné rašelinné lesy, prameniště a další unikátní stanoviště v Česku a jiná zase jinde v Evropě.

Nařízení neopomíjí ani podporu zeleně ve městech, obnovu tisíců kilometrů evropských řek do původní, divoké podoby nebo péči o opylovače. Už se těším na všechny ty nové, krásně rozkvetlé horské louky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

Dotace pro zemědělce

Dobrý den, ANO je prý proti tomu, aby získávání dotací pro zemědělce bylo navázáno na ekologické prvky. Zajímá mě proč jste proti? Vychází to z nějakého průzkumu, který dělal irozhlas. Na jednu stranu mi to přijde docela logické, ale nevím teda, co je těmi ekologickými prvky myšleno a zas je fakt, ž...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mádlová (ANO): Krytí pro ty jejich asociální škrty

12:05 Mádlová (ANO): Krytí pro ty jejich asociální škrty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k důchodům.