Kohoutová (ODS): Financování sociálních služeb? MPSV se musí probudit k činnosti

30.04.2014 4:31

Ministerstvo práce a sociálních věcí opět nestíhá včas vypracovat nová pravidla pro financování sociálních služeb.

Kohoutová (ODS): Financování sociálních služeb? MPSV se musí probudit k činnosti
Foto: modrenoviny.cz
Popisek: Poslankyně Lenka Kohoutová

Novou vyhlášku slíbil už ministr Koníček a nová ministryně Marksová Tominová ještě také nic nepředložila. Pracovat na vyhlášce až teď, to je prostě víc než pozdě. A je to velké politikum – finance do sociálních služeb by měly nově dávat přímo kraje a ne stát, což je převratná změna a velký balík peněz, který dává krajům do ruky velký vlivový nástroj. 

Existují dva způsoby, jak by nové financování mohlo fungovat. Buď stát převede balík peněz na kraje bez jakékoli kontroly, a to já považuji za naprosto špatné, anebo budou nastavena jasná pravidla financování sociálních služeb a budou také nastaveny jasné kontrolní mechanismy. Vyhláška však stále chybí a špatně nastavená pravidla mohou znamenat rychlou smrt pro některé poskytovatele sociálních služeb z neziskového sektoru.

Vyhláška musí nastavit pravidla pro víceleté financování. Musí stanovit cenu služby a určité povinnosti krajů svoji síť sociálních služeb financovat spolu se státem. Navíc bez pilotního ověření nových pravidel prostě není možné jen tak mávnutím proutku říci od zítra jdou peníze pro sociální služby do krajů a děj se vůle boží. Do vyhlášky je nutné zakomponovat předstih, kdy podávat žádosti o dotace, což se již letos nestihne. Start nového systému, protože není dokončen a dokončení s ověřením se nestihne, je prostě nutné minimálně o jeden rok odložit. 

Poskytovatele sociálních služeb není možné stále držet v nejistotě. Potřebují stabilitu a klid. Je lepší pozdržet o jeden či dva roky starý systém a nastavit dobrá pravidla, než kvůli tlaku Asociace krajů udělat cokoli, ale hlavně rychle, a ohrozit tak fungování sociálních služeb v celé České republice.

Lenka Kohoutová
expertka ODS na sociální oblast

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

21:03 Ministryně Černochová: Chci, aby byla zachována kontinuita, která je v současné situaci nezbytná

Vláda na návrh ministryně obrany Jany Černochové odsouhlasila jmenování brigádního generála Petra Ba…