Kolaja (Piráti): Navrhuji zákaz vlastnictví médií pro politiky

27.04.2023 7:17 | Tisková zpráva

Členové evropských vlád, jejich náměstci či poslanci by mohli přijít o možnost ovlivňovat veřejné mínění skrze vlastnictví médií. Usiluje o to pirátský europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja v rámci vyjednávání o podobě nové legislativy, Aktu pro svobodná média.

Kolaja (Piráti): Navrhuji zákaz vlastnictví médií pro politiky
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

Navrhuje, aby politici všech členských zemí nesměli v době výkonu funkce vlastnit více než 25% podíl v libovolném médiu, a to ani skrze svěřenské fondy. Zákon by se tak dotknul mimo jiné i současného poslance Andreje Babiše. Kromě toho požaduje Kolaja také vznik transparentního registru skutečných vlastníků sdělovacích prostředků.

„V Evropě jsme svědky nebezpečného prorůstání politické moci do médií. Například v Maďarsku je situace kritická a jisté náznaky pozorujeme i v Česku. Nezávislá a kvalitní média jsou ale pro zdravě fungující demokracii naprosto klíčová,” vysvětluje pirátský europoslanec Kolaja, který na Aktu pro svobodná média pracuje ve Výboru pro vnitřní trh a ochranu spotřebitelů (IMCO).

Kolaja představil k původnímu dokumentu Evropské komise skoro osmdesát pozměňovacích návrhů, které nyní na svém webu zveřejnil Evropský parlament. V nich usiluje kromě zákazu vlastnictví médií pro aktivní politiky taky o vytvoření evropské databáze vlastníků médií.

„V jednotném registru by byly uvedeny nejen informace o skutečných vlastnících sdělovacích prostředků, ale také o dalších možných vlivech na práci novinářů, jako je podíl majitele v jiných společnostech. To je klíčové pro akademiky, aktivisty, ale i běžné občany. Každý se bude moci podívat, zda má majitel jiné zájmy, za které bojuje,” říká Kolaja.

Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Krutílek byl položen dotaz

Je podle vás správné, že třetí nejsilnější frakce nemá žádné zastoupení ve vedení EP?

Vždyť ti politici zastupují spoustu občanů, kteří jim asi z nějakého důvodu dali svůj hlas. A i když jde zjevně o kritiky toho, jak EU funguje, upřímně, není ta kritika na místě a obecně není kritika potřeba? Nemyslíte, že je třeba, aby se fungování EU změnilo? Na mě to teď působí tak, že tam rozhod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

21:03 Ministr Válek: Důrazně doporučujeme očkování proti chřipce a covidu

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k očkování.