Kolaja (Piráti): Povinné ručení bude i pro některé elektrické koloběžky a segwaye

22.06.2021 19:28

Oběti nehod těžkých anebo velmi rychlých elektrických koloběžek či segwayů se dočkají finanční náhrady. Nově budou muset ve všech zemích Unie majitelé vozítek rychlejších než 25 km/h platit pojištění odpovědnosti z provozu vozidla (povinné ručení).

Kolaja (Piráti): Povinné ručení bude i pro některé elektrické koloběžky a segwaye
Foto: pirati.cz
Popisek: Marcel Kolaja

To se podle požadavku národních vlád mělo vztahovat i na elektrokola. Po dlouhém vyjednávání ale nakonec i díky tlaku pirátského místopředsedy Evropského parlamentu Marcela Kolaji elektrická kola z nové povinnosti vypadnou. Nejsou totiž tolik nebezpečná.

„Běžné elektrické koloběžky ani elektrokola velkým nebezpečím na ulicích nejsou. Proto jsme rádi, že se nám pro ně nakonec podařila prosadit výjimka. Byl to velký a dlouhý boj. Naopak některé elektrokoloběžky a segwaye které jsou velmi těžké anebo velmi rychlé, mohou způsobit vážnou nehodu či zranění. Právě proto se na jejich majitele povinnost uzavřít pojištění odpovědnosti vztahovat bude,“ vysvětluje Kolaja. Díky tomu se tak dočkají zaručené finanční náhrady oběti právě takových nehod.

Povinnost uzavřít pojištění odpovědnosti se nedotkne majitelů elektrických koloběžek, jejichž rychlost je do 25 km/h. Pojištění budou naopak hradit majitelé strojů těžších než 25 kilogramů, a to pokud umí překročit rychlost 14 km/h. „Drtivé většiny běžných vozítek se tak povinnost nedotkne, pouze těch, které vnímáme jako potenciálně nebezpečné,“ přibližuje Kolaja.

Na podobě směrnice se dnes shodli vyjednavači Evropského parlamentu a národních vlád. Jak ale upozorňuje Kolaja, ani vyškrtnutí povinného ručení pro elektrokola z nařízení nezakazuje tuto možnost uvalit samotným členským státům. Směrnice je jen minimální nutností, která bude platit ve všech členských státech. Její dnes vyjednané znění musí ještě potvrdit Evropský parlament a Rada.

Čeho se dotkne povinné ručení:

tabulka

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.