Kolek (Piráti): EU potřebuje zachovat a současně reformovat a modernizovat

06.01.2019 10:13

Dění v Evropské unii je nám často velice vzdálené a Češi používají EP spíše pro utírání svých ochozených podrážek a nezajímají se moc o hájení svého prospěchu v rámci širší rodiny evropských zemí. Piráti chtějí v květnu tohoto roku ve volbách do europarlamentu výrazně uspět a EU konstruktivně reformovat. S čím ale začít?

Kolek (Piráti): EU potřebuje zachovat a současně reformovat a modernizovat
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Piráti musí posvítit na informace o EU, aby i v posledních řadách lidé pochopili význam spojené Evropy. Málo lidí chápe, jak funguje politika v Česku. EU, celek, který jsme v r. 2004 obohatili vstupem ČR, a který nahradil válčící Evropu unií spolupracujících zemí, je nesrovnatelně složitější a v porovnání s malým českým rybníčkem se jedná o politické moře.

O to méně o něm Češi vědí, o to slabší je vzdělávání populace v oblasti evropského společného dědictví, o to menší energii věnujeme rozvoji EU. Jako bychom po veselé svatbě svojí nevěstě tvrdili, že nemáme rádi, jak tancuje, nelíbí se nám barva očí a vůbec, nikdy nás neměla do té svatby nutit. Češi jsou jistě schopni přijít se zodpovědnějším přístupem, potřebují však dobrý příklad v politické straně, která umí označit slabá místa a opraví je.

Evropská unie potřebuje zachovat a současně reformovat a modernizovat

  • Zásadním způsobem je třeba zlepšit komunikaci směrem k běžnému občanovi.
  • Dále je nutné nasměrovat úsilí k řešení věcí se srozumitelným dopadem na životy lidí v unii.
  • Srozumitelněji představovat Evropanům výsledky práce EP a potřebu zachovat a rozvíjet Evropu a její nejvýznamnější politicko-hospodářské uskupení, EU, jako garanta našich civilizačních hodnot.

Za základní hodnoty je třeba chápat právní stát, sekulární zřízení a svobodu jednotlivce. Pro udržení síly evropského kulturního prostředí je zapotřebí posílit a zlepšit strategii vzdělávání, výzkumu a vědy. Současně je třeba více než kdy jindy po skončení studené války hájit humanismus, demokracii a hledání pravdy. Bez ochrany těchto hodnot můžeme sklouznout k náboženskému násilí, fašizmu nebo novému světovému konfliktu.

Piráti, jakožto liberálně smýšlející Evropané, vnímají Česko jako součást západní kultury, přičemž náš význam a bezpečnost jsou zásadním způsobem provázány s Evropskou unií. Ta přes nesporné nedostatky nejlépe zajišťuje zachování základních lidských práv a svobod. Současně se na působení všech světových velmocí, včetně EU samotné, díváme kriticky. Ke kritice však vždy přistupujeme konstruktivně. Je otázkou, jakou formou budou moci Piráti prosazovat své pohledy. Pravděpodobně vznikne nová frakce v europarlamentu, ve které budou mít Piráti rozhodující postavení.

Když jsem se v r. 2011 přihlásil k Pirátům, začal jsem pomáhat od píky a bavil se o politice s cizími lidmi na ulici. V průběhu let šlo pozorovat až alarmující nárůst nenávisti vůči EU. Přitom tento afekt není podložen ničím jiným, než seznamem proti-unijních drbů, který by se vešel na list papíru. Stačilo, že byl velmi dobře hnojen našimi ústavními činiteli, zejm. posledními dvěma prezidenty. Jedná se o jednoduchou, ale dlouhodobou taktiku, kdy lidem v hlavě propojíte jejich životní frustraci se subjektem, který má být lidmi odvržen, zde EU.

Vždy mě mrzela tato kombinace snadné manipulace a nezájmu o evropské volby ze strany občanů ČR. Současně věřím, že jsou to právě Piráti, kteří mohou České republice přinést po letech trápení kladné změny. A to i ve vztahu k práci našich europoslanců a vnímání EU jako partnerské organizace, které jsme součástí. Nebudeme si z EP dělat druhou ligu a úschovnu pro nepohodlné či dosluhující politiky.

Odhlédnu-li od ryze praktických technicistních unijních předpisů a obrátím-li svůj zrak vzhůru, pak cítím silnou potřebu vytrhat semena sváru z lidského společenství, abychom se začali konečně smysluplně zabývat svým bytím a napřeli své úsilí k poznávání světa. Větší celky totiž mají kapacitu na řešení velkých otázek. Dokáží Piráti odhlédnout od své nejužší politické agendy a posvítí na cestu k záchraně jednotné Evropy?

Ondřej Kolek je výzkumník, chemik a předseda Krajského sdružení pro Liberecký kraj.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…