Kolovratník (ANO): Budeme volit starosty přímo?

20.03.2018 22:34

Už letos na podzim se budou konat další z řad voleb – volby komunální, během kterých dojde k obměně obecních zastupitelstev.

Kolovratník (ANO): Budeme volit starosty přímo?
Foto: ANO.cz
Popisek: Martin Kolovratník

Mezi tradičně nejsledovanější budou zcela jistě patřit volby ve statutárních městech, která patří obecně mezi nejlidnatější. Právě v největších městech se poměrně často stává, že vítězná strana skončí v opozici. Vazby mezi tradičními politickými stranami v lokální politice patří mezi nejsilnější a ani volební neúspěch automaticky neznamená ztrátu výsadního postavení. V poslední době se tak stále více voličů ptá, zda bychom neměli volit starosty přímo.

Ačkoli je na přímou volbu například v České republice stále částí politické reprezentace nahlíženo jako na kontroverzní, v evropském měřítku nelze přehlédnout trend pozvolného rozšiřování. Přímá volba starostů tedy není rozhodně žádnou novinkou. Naopak. V Evropě existuje spousta států, které volí starosty přímo a jsou s tímto systémem spokojeny. Občané volí své starosty například na Slovensku, Polsku, Rakousku, Chorvatsku, Itálii nebo v Německu.

Diskuze o přímé volbě starostů probíhá v ČR již od 90. let, za tu dobu bylo vytvořeno mnoho analýz. Jednou z nejvýznamnějších byla analýza MV ČR z roku 2011. Ačkoliv byl tento dokument v řadě argumentačních částí nekvalitně zpracován, vytvořil rámec pro následnou diskuzi. Dosud v žádném volebním období neměla reforma volby starostů takovou podporu, aby se stala jedním z prioritních témat. Nicméně s blížícími se volbami se toto téma začíná stále častěji skloňovat.

Mezi argumenty pro přímou volbu patří snaha zvýšit volební účast, zvýšit důvěru ve starostu a jasně vymezit jeho odpovědnost. Významný faktor je i důvěra a motivace voličů. Zejména v posledních volbách býváme svědky, že ačkoliv vítězná strana získala nejvíce hlasů voličů, končí v opozici. Tradiční strany raději uzavřou široké koalice, než aby dovolily vládnout vítězné straně. Pro příklady nemusíme chodit daleko. Stačí se podívat na výsledek krajských voleb v Pardubickém kraji a na složení krajské koalice. Výsledek je pro voliče skutečně velmi demotivující. ..

Na druhou stranu přímá volba starosty může způsobit komplikace. Pokud by nedošlo k úpravě vztahu mezi starostou, radou a zastupitelstvem, hrozilo by zablokování komunální politiky. Navíc se může stát, že občané zvolí sice populárního, ale nekompetentního starostu, který bude vykonávat populistickou politiku s cílem udržet si pozici i v dalších volbách. Důležité je i nezapomínat na  zvýšené finanční náklady a byrokracii.

Zajímá mě Váš názor. Prosím, napište mi, zda byste chtěli přímou volbu starostů. Pokud ANO, tak proč? Měl by být starosta například přímo odvolatelný? A pokud nejste pro přímou volbu, tak mi prosím napište důvod. Vadí Vám zvýšené volební náklady? Nebo jste se současným systémem spokojeni? Moc se těším na Vaše názory.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

19:02 Okamura (SPD): Na přípravě migračního paktu se aktivně podíleli představitelé Fialovy pětikoalice

Projev na 100. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k migračnímu paktu.