Kolovratník (ANO): Vlk se nažral a koza zůstala celá

14.04.2022 8:36 | Komentář

Jen stěží byste hledali lepší přirovnání pro aktuální přístup vlády k rostoucím cenám. Po našem několikatýdenním naléhání o okamžité řešení současných cen PHM se ministři rozhodli, že řidičům odpustí JEDNU KORUNU A PADESÁT HALÉŘŮ na jednom litru! Od června. To je nebývale „štědrá a opravdu efektivní“ pomoc.

Kolovratník (ANO): Vlk se nažral a koza zůstala celá
Foto: Archiv Martina Kolovratníka
Popisek: Martin Kolovratník

No neberte to! Díky této podpoře ušetří průměrný řidič na 50 l nádrži astronomických 75 korun. Tedy jako by dostal necelé dva litry ZDARMA. A přestože nás astronomické ceny benzínu a nafty trápí už několik týdnů, přijde tohle řešení až od 1. června 2022. Myslím, že je to krok obzvlášť mazaný a promyšlený. Média mají o čem napsat, ale státní kasa zatím bude vydělávat dál a dál.

Dost už ale bylo ironie. Podle mého názoru takhle skutečná pomoc nevypadá! Jednak snížit cenu o korunu a padesát haléřů skutečně nic neřeší (ne, to lidi opravdu nevytrhne) a jednak lidé a firmy potřebují pomoc okamžitě! Ne zítra, ne za týden, ne za měsíc. Budíček a znovu – dnes!

Naše ekonomika je vystavena největší krizi za posledních třicet let. Podnikatelé se ještě ani nestihli vyrovnat se ztrátami způsobenými covidovou krizí a máme tu hned další, a to rovnou dvě – energetickou a ceny pohonných hmot a energií.

Rozdíl je však v tom, že zatímco vláda Hnutí ANO v covidové krizi podnikatelům pomáhala, jak jen mohla, tak nyní prakticky žádná pomoc nepřichází. Podnikatelé na to zůstali sami. Velké podniky to snad ustojí a zvládnou. Co ale malé a střední firmy? Je potřeba si uvědomit, že energie stojí trojnásobek loňských cen, inflace dosahuje dvouciferných hodnot a k tomu zásadně zdražily základní suroviny pro chod ekonomiky – benzínu a nafty.

Zda se, že na vládě a zejména na postu ministra průmyslu a obchodu sedí lidé, kteří příliš pomáhat nechtějí. Ministr Síkela buď absolutně nemá páru o tom, co se v české ekonomice děje a jaké to může mít důsledky pro naši zemi nebo to ví a díky vysokým cenám nechává vládu pěkně naplnit státní kasu na vyšším výběru daní. Ať už je to tak, či onak, obě varianty jsou špatně pro naše obyvatele, ekonomiku a celou zemi. Především proto, že zadušení ekonomiky dnes nás bude stát mnohem a mnohem vyšší výdaje v budoucnu. V konečném součtu tak proděláme všichni – jednotlivci i stát.

Martin Kolovratník

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…