S Markem Vávrou procházíme pivovar Albrecht, který nevydupal přímo ze země, ale postavil na nohy. Původní barokní, později industriální areál vzal za své při vysídlování a dosídlování Sudet. Pivo, které se vařilo stovky let nebylo potřeba, tanky a další zařízení odvezli na Slovensko, aby se tu mohlo vařit pivo Šariš.
Pivovar využívali ke skladování mrkve a česneku, vlhl a chátral, než se ho „zmocnil“ Marek Vávra. Z poloviny zbořeniště jsou nádherné přednáškové prostory. Vaří se tu několik druhů silného nezaměnitelného piva.
Jak obnovit část slávy Frýdlantska
Procházíme sutinami, které zůstaly v druhém, ještě neopraveném křídle. „Tady bude hotel“, říká Marek Vávra, „Tady postavíme velký pivovar. Ten původní vyráběl čtyřicet tisíc hektolitrů piva, chceme se dostat na jeho úroveň“. Vypadá to jako utopie, ale člověk tomu věří, protože část snu už skutečně teče a chutná báječně.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: ANO