Komenda (Piráti): Most po volbách očima nespokojeného zastupitele

22.11.2018 15:18

Před volbami jsem se tvrdě vymezoval proti hnutí ProMost a primátoru Paparegovi, který je, dle toho co se říká, pouze vykonavatelem rozkazů politického podnikatele pana Zelenky. Mluvil jsem o velmi špatném řízení města v jejich podání a o několika velmi podezřelých kauzách. Během povolebního vyjednávání jsem se jako člen vyjednávacího týmu několikrát setkal s panem Paparegou a náměstkem Hrvolem tváří v tvář. Tato setkání mě utvrdila v tom, že jsem se ve svých článcích a prohlášeních o panu primátorovi a jeho věrných nespletl.

Komenda (Piráti): Most po volbách očima nespokojeného zastupitele
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Jednání ukázala, že jim jde jen o jejich vlastní zájmy, nikoliv o občany. Hrvol s Paparegou na jednání jasně přiznali, že s rekonkurzy v městkých firmách nesouhlasí proto, že tam sedí jejich lidé, které by tam chtěli ponechat, zejména ředitele městské policie, tedy bratra pana Hrvola. Dále mě zarazilo, že po jedné účasti na vyjednávání byla paní senátorka a zastupitelka Alena Dernerová z ProMOST vyšachována z dalších jednání nejspíše jen proto, že před panem Paparegou schvalovala náš požadavek na transparentní výběrová řízení, audity v městských firmách a transparentní hospodaření města, kdy doslova řekla, že se nemá krást. Na žádném z dalších jednání s ProMOST se už potom neobjevila a údajně nebyla téměř vůbec informována o výsledcích jednání s námi. Nejvíce mě však šokovalo, když pan primátor na můj dotaz ohledně plánované změny územního plánu, která počítá s parcelizací rolní půdy v majetku jeho otce, místo toho, aby se nějak vyjádřil ke svému střetu zájmů, začal říkat, že částka 130 milionů, na kterou opozice odhadovala navýšení hodnoty pozemkového majetku jeho otce po provedení změny územního plánu, je silně přestřelená. K samotnému faktu střetu zájmů, ohledně svého otce, se však dlouho odmítal vyjádřit. Nakonec řekl, že jeho otec investoval velké množství peněz a má oprávněný nárok na to, aby parcelizace jeho pozemků byla povolena. Dále dodal, že střet zájmů v tom prostě nevidí. To jsem vnímal jako absolutní výsměch morálním hodnotám.

V případě směny bezcenných kousíčků půdy za lukrativní pozemek v centrum města v hodnotě přes 10 milionů korun, mezi faktickým majitelem strany ProMost Jiřím Zelenkou a městem, kterou schválila rada města pod jeho vedením, primátor řekl, že to tak prostě bylo a nemáme to řešit. Výše uvedeným mě pan Paparega utvrdil v mém názoru, že pan primátor už zcela rezignoval i na ty nejzákladnější ideje spravedlnosti a poctivosti.

Právě proto jsem se snažil přesvědčit zbytek vyjednávacího týmu, že koalice s ProMost opravdu není dobrý nápad. Avšak zhruba týden před jednáním zastupitelstva se ostatní rozhodli, že koalice s ProMost bude pro naše město menším zlem. (Ostatním nic nezazlívám, prostě se jen spletli.) Ačkoliv jsem s tím nesouhlasil, tak jsem se rozhodl respektovat rozhodnutí demokratické většiny. Každopádně jsem nejdřív prosadil do připravované koaliční smlouvy většinu pirátského programu v oblasti transparentnosti: zveřejňování všech dokladů o hospodaření města, transparentní účet města s rozklikávacím rozpočtem, parcipativní rozpočet, online přenos ze zastupitelstva, otevření soutěžení zakázek všem firmám z celé republiky a zejména jsem trval na nových výběrových řízeních na ředitele do městských firem.

Právě požadavek na nová výběrová řízení později Pro Most uvedl jako důvod, proč koalici neuzavřít. Zastupitelé Dunovský z dopravního podniku, Formánek ze sportovní haly a další se zřejmě obávali, že v novém férovém výběrovém řízení nemají šanci. Krom toho lze předpokládat, že i pro pana Zelenku by byla vidina zavedení kontrolních mechanizmů hospodaření města strašidelná. Proto zřejmě rozkázal, aby místo Pirátů a Zelených byli získáni na stranu ProMost komunisté. Jak to udělali nevíme, tato podpora však zřejmě nebyla zadarmo. Po získání komunistů se pan Paparega rozhodl, že si tuto informaci nechá jako překvapení až na samotné zastupitelstvo. Proto nám, teprve 40 minut před zastupitelstvem, pan Paparega, společně s panem Hrvolem a paní Starou, řekl, že s námi nemohou podepsat koaliční smlouvu, kvůli požadavku transparentních výběrových řízení do městských firem. Dále nás ujistili, že na tomto prvním zastupitelstvu rada ani primátor zvolen nebude a že s námi budou dále jednat. Doslova nám lhal do očí. Jak už všichni víte, rada i s primátorem byla zvolena s podporou komunistů, k úžasu všech ostatních stran i novinářů. Primátor Paparega mě tímto opět přesvědčil, že se svých morálních hodnot už dávno vzdal, proto ho nyní nezatěžují. Naději vkládám v paní senátorku Alenu Dernerovou, která mi na jednání přišla jako morální člověk, kterému se současné poměry ve straně ProMOST opravdu nelíbí a mohla by se časem panu Paparegovi a Zelenkovi postavit, budu jí držet palce.

Co tedy dál? V duchu hesla pusťte nás na ně se budu naplno věnovat opoziční práci, Samozřejmě budu konstruktivní a pokud ProMost přijde s návrhy v souladu s pirátským programem, rád tyto návrhy podpořím. Jinak ale budu kroky vlády ProMOST pečlivě kontrolovat a pokud odhalím nějaká opomenutí, nesrovnalosti nebo podivnosti, budu na ně upozorňovat s cílem zastavit je. Slibuji, že udělám vše proto, aby naše město bylo za čtyři roky mnohem lepším místem k životu.

reklama

autor: PV

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

20:01 Prokop (Levice): Za populisty mám lháře z ODS

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k ODS.