Komínek (KSČM): Soudruh prezident prosazuje online volby

25.07.2023 21:02 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k elektronickým volbám.

Komínek (KSČM): Soudruh prezident prosazuje online volby
Foto: archiv J. Komínek
Popisek: Zastupitel Ústeckého kraje za KSČM Jaroslav Komínek

Soudruh prezident se nechal slyšet, že bude prosazovat online volby. Asi proto, že ve světě to tak „dobře“ funguje. Nebo proto, aby sám sobě a svým kamarádíčkům z pětikolky v dalších volbách přihrál pár hlasů navíc?

Ústava říká, že volby jsou tajné a přímé. To znamená, že každý musí volit osobně, nesmí být nikým ovlivňován a nelze zjistit, koho volil. Proto chodíme za plentu, dáváme lístek do obálky, proto jsou ve volebních komisích zástupci všech stran. Když se někdo pokusí podvádět, přijde se na to, volby v daném okrsku se zopakují a podvodník skončí za mřížemi.

Kdybychom chtěli tajně a přímo hlasovat po internetu, bylo by skoro nemožné případné podvody odhalit. A to ani nemluvím o tom, že by výsledky našich voleb nejspíš měla pod kontrolou nějaká nadnárodní korporace, která by lákavou miliardovou zakázku na online volby vysoutěžila.

Jediný způsob, jak ve volbách po internetu předejít podvodům, by bylo nemít je tajné a přímé, tj. hlasovat pod svým jménem. Už se těšíte třeba na vyhazov z práce, veřejný výsměch a jiné možné následky veřejných voleb, kdyby se seznam voličů a jejich hlasů dostal do nepravých rukou?

Naštěstí pětikolka nemá ústavní většinu, aby takovou nedemokratickou šílenost protlačila. Pokud se s ní tedy budou „obtěžovat“. Taky se může stát, že online hlasování prosadí změnou volebního zákona a volby budou přímé a tajné tím, že prostě do zákona napíšou, že přímé a tajné jsou.

Tenhle džin musí zůstat v lahvi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

6:23 Rozvoral (SPD): O petice hnutí SPD je mezi občany po celé republice neustále velký zájem

Jsme jedním z prvních politických subjektů, který začal hned od svého vzniku hájit ve velké míře opr…