Komrsková (Piráti): Prahu je především potřeba spravovat na základě dat, ne dojmů

26.08.2023 8:18 | Tisková zpráva

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke kropení ulic v Praze.

Komrsková (Piráti): Prahu je především potřeba spravovat na základě dat, ne dojmů
Foto: Piráti.cz
Popisek: Jana Komrsková

JAK JE TO S KROPENÍM ULIC V PRAZE? Pojďme se na to podívat.

Prahu je především potřeba spravovat na základě dat, ne dojmů.

Ulice potřebují v extrémních vedrech ochladit, to je jasné. Samotné kropení ale nemá na jejich ochlazení prakticky žádný vliv. Preferujeme dlouhodobá, funkční a udržitelná řešení před plošným kropením, které se mnohdy rovná spíš vylévání milionů korun na ulici. Voda je navíc vzácná komodita, se kterou by se nemělo zbytečně plýtvat.

K čemu je pak takové plošné kropení dobré? Cílem je snížit prašnost a výskyt přízemního ozonu, k čemuž nebyl poslední dny důvod, protože nebyl překročen povolený limit. K plošnému kropení jsme přistoupili během léta od 9. července čtyřikrát, nejde nám totiž o to mít efektní turistickou atrakci s mobilními vodotrysky, když navíc podle meteorologických dat ČHMÚ má od zítřka pršet asi týden v kuse.

Omezováním plošného kropení také reagujeme na opakované a oprávněné stížnosti občanů, kteří upozorňují na možné plýtvání pitnou vodou v dobách extrémního sucha. Pravidelně však probíhá mnohem účinnější a šetrnější tlakový splach vozovek, který odstraňuje nečistoty a zdroje prašnosti z komunikací do odvodňovacího systému uličních vpustí.

To dle potřeby provádíme minimálně dvakrát týdně, někde i denně, a to především v horkých dnech. Spotřeba vody je tak vzhledem k využívání řízeného tlaku ve srovnání s kropením mnohem nižší, a tedy s ohledem na životní prostředí i vhodnější. V minulosti bylo kropení ulic trendem, od kterého se nyní ustupuje, finanční prostředky směřujeme jinam, a to právě do masivního rozvoje modrozelené infrastruktury a nových stromořadí.

To je totiž přístup na základě dat, měření a dlouhodobých účinků. V tomto volebním období ostatně dosázíme 1 milion stromů. Všichni totiž chceme Prahu, kde se dobře žije a kde se dá plnohodnotně fungovat navzdory citelné klimatické změně, ovšem řízenou logicky a udržitelně bez plýtvání zdroji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách