Komrsková (Piráti): Soutěž Adapterra Awards hledá v Praze projekty zaměřené proti suchu, přehřívání nebo záplavám

15.03.2023 17:36

Až do 31. března 2023 je stále možné nominovat administrativní budovy, domy, veřejná prostranství, parky, úpravy řek či území v krajině do 5. ročníku celostátní soutěže Adapterra Awards, kterou pořádá Nadace Partnerství ve spolupráci s Integra Consulting.

Komrsková (Piráti): Soutěž Adapterra Awards hledá v Praze projekty zaměřené proti suchu, přehřívání nebo záplavám
Foto: Piráti.cz
Popisek: Jana Komrsková

Jednat se má o již realizované projekty adaptované na budoucnost – tedy na častější období sucha, zvyšování teploty a vlny veder i četnější přívalové srážky. Přihlášku je možné podat na webu adapterraawards.cz a soutěžit v jednotlivých kategoriích – Volná krajina, Zastavěná území, Náš domov a Pracovní prostředí. Kromě toho pořadatelé udělí za podpory hlavního města Prahy také speciální ocenění projektům přímo na území Prahy. 

Anketa

Je v pořádku hrozit blokádami vládních budov?

94%
5%
hlasovalo: 49426 lidí

„Soutěže jako Adapterra Awards popularizují chytrá řešení i modro-zelenou infrastrukturu a obecně všechny příklady dobré praxe vedoucí ke zmírnění důsledků klimatických změn. Praha předloni schválila vlastní klimatický plán, který má město na tuto změnu připravit a já se ráda inspiruji u těch nejlepších. Samostatná Cena Prahy dokazuje, kolik skvělých projektů zde vzniká. Boduje i v dalších kategoriích, loni vyhrál například projekt Revitalizace školy Českobrodská na Praze 9 kategorii Zastavěná území. Jsem na letošní nominované projekty opravdu upřímně zvědavá,” říká náměstkyně primátora hl. m. Prahy pro oblast životního prostředí Jana Komrsková.

I umírněnější scénáře vývoje klimatické změny hovoří o tom, že bychom v budoucnu měli počítat s častějším výskytem vln veder či nerovnoměrnou distribucí srážek během roku, kdy dlouhá období bez srážek vystřídají nárazové přívalové srážky. Všechny tyto situace s sebou nesou důsledky ovlivňující život obyvatel, životní prostředí i ekonomiku.

„Vedro obtěžuje, ohrožuje zdraví starších a nemocných obyvatel, zvyšuje kvůli klimatizaci energetické zatížení města. Sucho působí na kvalitu pitné vody nebo stav zeleně. Přívalové srážky zase způsobují škody na majetku a infrastruktuře, přetěžují kanalizaci a čistírny odpadních vod či splachují bahno z polí do zástavby. Soutěž Adapterra Awards oceňuje projekty realizované u nás, které se těmto nově nastoleným podmínkám snaží přizpůsobit a jejich důsledky mírnit,” uvádí koordinátorka soutěže Andrea Křivánková z Nadace Partnerství.

S kolegy se pak shodují, že odolné město se v budoucnu neobejde bez dostatečného množství zeleně a vodních prvků, které přirozeně chladí své okolí. V zástavbě je podle ní potřeba pracovat na zlepšení hospodaření s dešťovou vodou, tak abychom ji zasákli v místě dopadu a nenechali odtékat pryč kanalizací.

Celostátní kolo soutěže Adapterra Awards se dělí do 5 hlavních kategorií: Volná krajina, Zastavěná území, Náš domov, Pracovní prostředí a Cena sympatie. Z došlých přihlášek vybírá finalisty i vítězné projekty prvních čtyř uvedených kategorií odborná porota. Vítězové získávají finanční odměnu či věcnou cenu od partnerů soutěže.

O Ceně sympatie rozhoduje od 1. srpna do 15. října 2023 veřejnost prostřednictvím on-line hlasování na webu soutěže. Všechny vítězné projekty pořadatelé vyhlásí 1. listopadu 2023 na tematicky zaměřené konferenci v Praze.

Harmonogram soutěže:
2. 2. – 31. 3. 2023 – Přihlašování realizovaných projektů do soutěže,
on-line přihláška na webu adapterraawards.cz
1. 8. 2023 – Zveřejnění finálových projektů
1. 8. – 15. 10. 2023 – Online hlasování veřejnosti o Cenu sympatie
1. 11. 2023 - Vyhlášení vítězů na konferenci Adapterra Awards

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …