Konečná (KSČM): ČR přijde o miliardy na modernizaci průmyslu díky dvěma českým europoslancům

16.02.2017 4:31

Jsem ráda, že se po roce složitého vyjednávání Evropskému parlamentu podařilo odsouhlasit pozici k vyjednávání o v tuto chvíli strategickém dokumentu reformy EU ETS. Všichni víme, že přijaté znění není dokonalé. Nicméně i přesto se domnívám, že se nám podařilo přijmout až na výjimky lepší text, než který připravila Evropská komise.

Konečná (KSČM): ČR přijde o miliardy na modernizaci průmyslu díky dvěma českým europoslancům
Foto: KSČM
Popisek: Kateřina Konečná, KSČM

V rámci projednávání jsem se jako zpravodajka snažila především o to, aby v dokumentu byla reflektována jak ambiciózní ochrana životního prostředí a klimatu, tak aby byly zároveň brány v potaz její sociálně-ekonomické dopady. Na jednu stranu je třeba dbát našeho závazku z Paříže o udržení zvyšování teploty klimatu pod 2 stupně. Na tu druhou si musíme uvědomit, že vzhledem k tomu, že je česká ekonomika na průmyslu fatálně závislá, nebylo by příliš rozumné přehnanou regulací zbytečně nutit některé sektory k přestěhování za hranice EU.

Vždy jsem se tak snažila o vyvážení dopadů na životní prostředí i sociálně-ekonomických aspektů. Velmi mě mrzí však jedna věc. Díky podpoře dvou našich europoslanců – Luďka Niedermayera /TOP09/ a Michaely Šojdrové /KDU-ČSL/ Česká republika pravděpodobně přijde o několik miliard korun do rozpočtu na modernizaci naší průmyslové infrastruktury. Neboť tito dva předložili pozměňovací návrh zapojující Řecko do modernizačního fondu, který jako jediný plénem prošel.

Původně jsme měli získat až 48,3 miliardy Kč do rozpočtu. Tímto pozměňovacím návrhem se z Řecka stane 2. největší příjemce z modernizačního fondu a připadne na něj až 1/3 všech prostředků z fondu, proto se zde bavíme o snížení podílu ČR v řádech miliard. Nicméně i přesto všechno dnes Evropský parlament udělal první velmi důležitý krok ke snížení množství emisí i k ochraně motoru růstu EU.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

9:15 Lachnit (ANO): „Pražský hudební papež“ na Malostranském hřbitově

„Jen pravda je diadémem umění“ je nápis vytesaný na pomníku hudebního skladatele Václava Jana Tomášk…