Konečná (KSČM): Kde je vyjednávání vlády o novém českém eurokomisaři?

13.04.2014 20:02

Tak trošku ve stínu voleb do Evropského parlamentu zapomínáme na další důležitou změnu, která se po těchto volbách uskuteční. Jedná se o složení nové Evropské komise.

Konečná (KSČM): Kde je vyjednávání vlády o novém českém eurokomisaři?
Foto: KSČM
Popisek: Kateřina Konečná, KSČM

Do Evropské komise vláda každého členského státu nominuje jednoho svého zástupce. A že to je velmi důležité, o tom není třeba pochybovat. Evropská komise totiž nejen vykonává jistou formu vlády v Evropské unii, ale rovněž jako jediná může předkládat návrhy nových evropských směrnic, které jsou poté projednávány Evropským parlamentem a Evropskou radou. Nechci se teď pouštět do úvah, kdo by byl ten správný člověk vybrán českou vládou. Toto téma bezpochyby bude za pár měsíců rezonovat českým mediálním prostorem a předpokládám, že půjde o další z řady sporů mezi stranou premiéra a hnutím ANO. To co mne však velmi znepokojuje je, že jsme do této chvíle nebyli jakkoliv informováni o tom, o jakou oblast řízení v komisi by měla Česká republika zájem. Diplomacie jistě není jen to, co si přečteme na titulcích novin, ale pokud se ještě premiér ani slůvkem nezmínil co vlastně a zda vůbec o portfoliu vyjednává se svými evropskými kolegy, zdá se mi to jako další z řady selhání české zahraniční politiky. Pokud si totiž chceme jako země získat portfolio, které by mohlo znamenat pozitivum pro naše občany a přinést i pozitiva pro naši zemi, není možné přijít s návrhem v létě, až už všechny ostatní státy budou mít vybráno. Proto jestliže slyším od některých kandidátů do evropských voleb jednotlivé návrhy tu na řízení energetiky či dopravy, tu na oblast zemědělství, ptám se, co chce naše vláda? A pokud premiér ještě nezačal o tomto důležitém postu vyjednávat, chci ho vyzvat, aby přestal řešit na chvíli český rybníček, v němž vodu kalí v poslední době především hádky mezi ním a ministrem financí a zaměřil se na to, čeho chce Česká republika v Evropské komisi dosáhnout. Brusel je daleko jen zdánlivě. Směrnice, které jsou připravovány v Evropské komisi, jsou blíž, než si myslíme. A nechceme - li, aby jako v předchozích případech byl náš komisař používán euroskeptiky ve Švýcarsku k odstrašení bližšího vztahu k Evropské unii nebo jako současný český komisař, jehož jméno bude navždy spojeno se zpackaným vyjednáváním EU na Ukrajině, měli bychom toto téma začít brát vážně. Komisař je přeci jen nejvýše postaveným českým reprezentantem v EU a po ostudě těch posledních bychom mohli dokázat, že to umíme i lépe.

Ing. Kateřina Konečná, poslankyně Parlamentu ČR a vedoucí kandidátka pro volby do Evropského parlamentu za KSČM

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: KSČM

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

22:55 Vích (SPD): Fialova vláda podporuje a schvaluje Migrační pakt EU

Jak by to asi vypadalo, kdyby místopředseda jakékoli z minulých vlád přiznal, že v zahraničí odsouhl…