Konečná (KSČM): Orwell by se divil. Jeho Velký bratr je dnes realitou!

20.03.2015 10:01

„Nic nepatřilo člověku osobně, kromě několika kubických centimetrů uvnitř jeho lebky.“ Přesně tuto větu nalezneme v románu George Orwella s názvem 1984.

Konečná (KSČM): Orwell by se divil. Jeho Velký bratr je dnes realitou!
Foto: Daniela Černá
Popisek: Kateřina Konečná

Ten byl dříve považován jako zrcadlo nastavené tehdejším reálně-socialistickým režimům. Už ve své době se jednalo o hrubou dezinterpretaci tohoto díla, neboť Orwell – sám silně levicového smýšlení – jej namířil také proti všudypřítomnému dohledu. Nedávno jsem narazila na titulek, který říkal, že pokud máte u sebe zapnutý mobil, jste sledováni, což mi myšlenky George Orwella připomenulo. Mobilní telefon totiž v podstatě plní roli Velkého bratra v dnešním světě.

No, jen si zkuste představit, že by se vaše telefonní hovory, SMS, ale také e-maily nebo informace o vašem pohybu objevily na veřejnosti. Už tyto informace jsou velice citlivé, jelikož by nebyl problém zjistit na jejich základě například, s kým se stýkáte. Pokud by ovšem byly spojeny s dalšími databázemi, jednalo by se o přelomový zásah do života jedince, jehož by samozřejmě mohly využít různé skupiny, které by z nich profitovaly.

Samozřejmě nejen telefon je odborník ve sbírání informací o svém majiteli. Není tajemstvím, že velmi podrobnou databázi si o účtech majitelů vede též společnost Facebook či největší internetový vyhledávač Google, o nichž jsem psala nedávno. Ochrana spotřebitelů byla jednou z priorit programu KSČM ve volbách do Evropského parlamentu, proto i v těchto případech se budeme na jeho půdě maximálně snažit, aby veškerá data o uživatelích byla maximálně chráněna. 

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Konečná - profil

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

23:08 Davis (Zelení): Evidentně potřebujeme novou generaci političek a politiků

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k stavu životního prostředí v České republice