Konečná (KSČM): Pozor! I Kajnar může čelit žalobám

10.01.2014 20:17

Kasační stížnost na stát, z důvodu zamítnutí žaloby kvůli znečištěnému ovzduší v Ostravě, problém nevyřeší. Upozorňuje na to poslankyně Kateřina Konečná (KSČM) s tím, že Ostrava, respektive primátor Petr Kajnar (ČSSD), by měla začít u sebe.

Konečná (KSČM): Pozor! I Kajnar může čelit žalobám
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kateřina Konečná

"Ve chvíli, kdy soud již dvakrát zamítl žalobu města s tím, že se nepodařilo dostatečně prokázat nečinnost státních orgánů, neměl by primátor Kajnar upínat své úsilí jen na žalobu proti státu," míní Konečná. Ta má za to, že v budoucnu by mohl primátor čelit žalobám ze strany občanů moravskoslezské metropole sám.

"I město Ostrava totiž má ve svých rukou poměrně významné nástroje k tomu, aby samo investovalo do zlepšení ovzduší ve městě a okolí. Je tedy třeba se ptát, proč primátor za roky soudních žalob nepředložil koncepci zvětšování ploch zeleně ve městě, proč se vedení radnice nezabývá vytvářením nových vodních prvků, aby docházelo ke zvlhčování ovzduší? A také proč jsme ze strany Ostravy nezaznamenali promyšlené kroky při regulaci dopravy, tak jak jí to dnes umožňuje například zákon o ovzduší," poukázala poslankyně. Dodala, že pokud se Kajnar odvolává na nečinnost státu v jednáních s polskou stranou, asi mu uniklo, že poslední odborné studie jasně deklarují, že přímo na ostravskou aglomeraci nemá znečištění z Polska vliv, který by se dal považovat za významný.

Podle Kajnara je však situace opačná a vliv polských znečišťovatelů na ovzduší v Ostravě je významný. "A pokud jde o zvětšování zelených ploch, Ostrava má již dnes nejvyšší poměr zeleně na hlavu. Od loňského roku masivně vysazujeme zeleň, která zahrnuje 114 tisíc stromů a 320 tisíc keřů. A nelze příliš regulovat dopravu tam, kde jsou hlavní tepny historicky vedeny samotným centrem města," poznamenal primátor.

Je přesvědčený o tom, že právě vláda je zodpovědná za dodržování legislativy a základních lidských práv. "Stejně jako za přerozdělování značné části investičních prostředků a jednání s Polskem, jehož průmyslové podniky a lokální topeniště značně ovlivňují kvalitu ovzduší v našem kraji," zopakoval Kajnar.

Žalobu na stát podala Ostrava kvůli znečištěnému ovzduší na jaře roku 2010. V říjnu 2013 ji Městský soud v Praze zamítl s odůvodněním, že žalobce neprokázal nečinnost a pasivitu žalovaných správních orgánů, které měly zapříčinit tento nezákonný důsledek. Ostravský magistrát proto v závěru minulého týdne podal kasační stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu v Brně.

Ing. Kateřina Konečná, poslankyně Parlamentu ČR

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

reklama

autor: kscm.cz

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

9:02 Lachnit (ANO): Politici by si měli uvědomit, že volí občané, nikoli média

Nedávné volby slovenského prezidenta neznamenaly prohru jen pro liberálně progresívního kandidáta Iv…