Konečná (KSČM): Provokace? Spíše dar nesbližování Čechů a Němců

14.07.2013 6:30

Politováníhodné? Nešikovné? Chybné rozhodnutí? Stále hledám ta správná slova pro záměr u chebského hradu instalovat tzv. Štaufský sloup. Jde o památník německým císařům, památník jednomu z nejmocnějších rodů středověku. A ten měl podle mnohých historiků významný podíl na poněmčování Chebska.

Konečná (KSČM): Provokace? Spíše dar nesbližování Čechů a Němců
Foto: kscm.cz
Popisek: Logo KSČM

Iniciátoři instalace sloupu, který má u hradu stát už dnes, tvrdí cosi o snaze usmiřovat oba naše národy, na jejichž společné minulosti je nejeden, mírně řečeno stín. Pokud jde o sbližování národů, pak vždy jednoznačně hlasuji PRO! Ale pro skutečné sbližování. Je však oslava významného šlechtického rodu, který měl na svědomí germanizaci Čechů, trefný způsob? Staví snad v Německu pomníky například jedné z veličin českého národního obrození Františku Palackému? Nestaví, a ani by to nemělo smysl.

Nutno poznamenat, že 25 tisíc eur za Štaufský sloup šlo z kapsy Annemarie Marliese Meissner, vdově po významném lékaři, který v Německu patřil mezi prvním anesteziology. Pokud jí jde opravdu o sbližování sousedních národů, pak je to jistě chvályhodné. Jenže to vzala za špatný konec. Památník v Chebu totiž vyvolává zbytečné vášně. Na jedné straně je tamní radnice a ti, kteří to z nesrozumitelných důvodů vymysleli, na straně druhé lidé, kteří odmítají takto vzdát hold Štaufům.
 
Kdyby paní Annemarie raději oněch v přepočtu více než 600 tisíc korun věnovala v duchu tradice své rodiny například chebské nemocnici, pak by jistě udělala lépe. A záslužný čin by mohla připomínat nějaká nepřehlédnutelná cedule v tomto zařízení. To by byl mnohem působivější »pomník«, který by si jako upřímný příspěvek k vylepšování mezinárodních vztahů jistě nikdo nezpochybňoval.

Ing. Kateřina Konečná

  • KSČM
  • Jsem poslankyně - díky Vám, pro Vás, s Vámi
  • europoslankyně

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kscm.cz

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Čunek: Ekoteroristé z Dětí Země zase zablokovali výstavbu dálnice

22:12 Senátor Čunek: Ekoteroristé z Dětí Země zase zablokovali výstavbu dálnice

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k pozastavené dostavbě části dálnice D49 na podkladě …