Konopná prohibice škodí Česku. Zelení opět podpoří Million Marihuana March

04.05.2019 7:38

Strana zelených se i letos připojí k celosvětové akci za legalizaci konopí Million Marihuana March, která se koná v Praze dne 4. května. V politické diskusi, která proběhne v rámci sobotního programu, bude Zelené reprezentovat Matouš Vencálek.

Konopná prohibice škodí Česku. Zelení opět podpoří Million Marihuana March
Foto: Zelení
Popisek: Zelení

Na základě mnoha vědeckých studií a zkušeností států, které již konopí legalizovaly, jsou Zelení přesvědčeni, že další prohibice konopí je pro většinu obyvatel České republiky nevýhodná. Zelení navíc dlouhodobě upozorňují na velice špatnou situaci v oblasti lékařského konopí, které je i mnoho let po schválení většině pacientů nedostupné. Těžce nemocní lidé nebo jejich příbuzní jsou pak nuceni opatřovat si konopí nelegálně a riskovat zatčení, pokutu nebo uvěznění.

„Jsem přesvědčený, že potřebujeme jak dostupné konopí pro lékařské účely, tak legalizaci pěstování a užívání konopí pro vlastní potřebu. Přijde mi naprosto absurdní, že v důsledku represivní politiky jsou v této zemi trestně stíháni třeba i nemocní lidé za to, že si na balkoně pěstují pár rostlin, ať už si z nich vyrábí mastičku na klouby, nebo je jakkoliv užívají pro úlevu od bolesti,“ říká Matouš Vencálek, předseda jihomoravských Zelených a kandidát č. 20 Spojenců pro Evropu do Evropského parlamentu.

V České republice i v mnoha dalších státech Evropské unie a mnoha zemích na světě je dnes zcela legální koupit jakákoliv semena konopí v jakémkoliv množství. Dle současných zákonů je však pěstování konopí, kromě technického, trestné, takže do 5 rostlin hrozí v přestupkovém řízení pokuta 8 000 až 15 000 Kč a nad 5 rostlin se může dokonce jednat o trestný čin, za který je možné být odsouzen do vězení.

Zatímco počty zatčených a odsouzených malopěstitelů konopí stále rostou, protože policie, státní zastupitelství a soudy se musí řídit platnými zákony, nová protidrogová koordinátorka Jarmila Vedralová o ukončení, nebo alespoň zmírnění konopné prohibice vůbec neuvažuje, čímž jen ukazuje svoji nekompetentnost v otázkách protidrogové politiky.

„Možnost koupit si semena konopí a nemožnost konopí pěstovat je paradoxem, který nevyhovuje občanům, nevyhovuje orgánům činným v trestním řízení, nevyhovuje soukromým firmám a nevyhovuje ani České republice. Zato však skvěle vyhovuje organizovanému zločinu a přístup paní Vedralové celou situaci ještě zhoršuje,“ uzavírá Bronislav Tomek, vedoucí Odborné sekce pro lidská práva Strany zelených.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

14:02 Kubisková (Přísaha): Vláda hodila přes palubu lidi se zdravotním postižením v prvním stupni

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k lidem se zdravotním postižením v prvním stupni závi…