Korytář (ZpL): Na růžových kolech jelo přes 4 tisíce Liberečanů

07.09.2018 5:37

Od března 2018 mohou Liberečané pro pohyb zejména v centru využívat růžová kola. Za první tři měsíce se na nich svezlo již přes 4.300 uživatelů, kteří podnikli bezmála 24.000 jízd. Jedna jízda měřila zhruba 1,5 km a trvala 9 minut. Pravidelných uživatelů, kteří jeli alespoň 1x týdně, je téměř 500.

Korytář (ZpL): Na růžových kolech jelo přes 4 tisíce Liberečanů
Foto: Změna pro Liberec
Popisek: Jan Korytář

„Zájem Liberečanů i samotná čísla nás příjemně překvapila. Mám z toho fakt radost. Podařilo se tak prolomit jedno ze známých „To v Liberci nebude fungovat“. K oblibě těchto kol přispělo i to, že jsme pořídíli lepší typy s automatickou přehazovačkou, což usnadňuje pohyb v kopcovitém terénu.“ Říká náměstek Jan Korytář.

Současných 60 kol již nedostačuje, proto město chystá rozšíření této služby. Odboru strategického rozvoje a dotací se podařilo na příští roky na rozšíření tohoto systému získat i dotaci ze Státního fondu životního prostředí, který tento druh ekologické dopravy podporuje. Původně plánovaný provoz do konce září by měl být prodloužen nejméně do konce října. Systém pro město provozuje společnost Rekola, která je lídrem v tomto druhu městské dopravy v ČR.

Statistika za první tři měsíce provozu:

počet kol: 60
počet uživatelů: 4 330
počet výpůjček: 23 797
každotýdenní uživatelé: 485
průměrná doba výpůjčky: 8 minut 49 vteřin
průměrná délka jízdy: 1 387 m
celkem ujeto: 33 004 km (obvod zeměkoula je cca 40 tisíc km)

Jan Korytář uzavírá: „Investovat do cyklistiky se městu určitě vyplatí. Přináší lepší kondici těm, kdo na nich jezdí, čistší vzduch, méně hluku a dopravních kolapsů. V příštím roce chceme do systému začít zavádět i elektrokola, aby na nich mohl jezdit opravdu každý.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

4:31 KSČM odmítá současný návrh Jurečkovy „reformy“ sociálních dávek

Ministerstvo práce a sociálních věcí vedené zemědělcem Marianem Jurečkou plánuje od příštího roku sj…