Koudelka (ČSSD): Nikulin - nebylo dobré řešení

09.04.2018 20:46

Mezi státy platí princip vzájemnosti. To, co uděláme jiným, udělají nám. Proto vydání ruského občana Jevgenije Nikulina do USA či Ruska nemělo dobré řešení.

Koudelka (ČSSD): Nikulin - nebylo dobré řešení
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Pro vydání do USA, které se uskutečnilo, hovořila skutečnost, že USA nám roku 2015 vydaly svého občana Kevina Dahlgrena, který 22. 5. 2013 v Brně zavraždil 4 lidi. To bylo od USA vstřícné, protože my bychom našeho občana bez jeho souhlasu do USA vydat nemohli, jelikož to zakazuje náš právní řád. Přitom bylo zřejmé, že dostane trest doživotí a do USA se nevrátí, což se stalo. USA za tuto vstřícnost z pohledu vzájemnosti očekávaly, že vyhovíme jejich žádosti na vydání Nikulina.

Pro vydání do Ruska vzájemnost měla také své argumenty. Z pohledu evropského kontinentálního práva platí, že státy chtějí trestat své občany samy. Výjimkou je jen uplatnění evropského zatýkacího rozkazu v Evropské unii. Snaha Ruska, aby byl jejich občan vydám jim, je pochopitelná. My bychom jednali stejně. Tím, že jsme Nikulina do Ruska nevydali, jsme se vystavili recipročně tomu, že ani nám nebude Rusko vydávat osoby podezřelé z trestné činnosti. V rámci vzájemnosti lze očekávat, že pokud bude náš občan zadržen v Rusku a budeme jej chtít vydat spolu s např. Burkina Faso či Íránem, bude jiné žádosti dána přednost před naší, což se nám líbit nebude.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

19:05 Farský (STAN): Můžeme si dovolit dál ignorovat potenciál geotermální energie?

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k geotermálnímu projektu Ringen v Litoměřicích