Koudelka (ČSSD): Trestání mazání příspěvků na sociálních sítích

11.02.2019 13:39

Poslanec Václav Klaus mladší předložil spolu s jiným poslanci návrh změny trestního zákoníku, který zavádí trestnost mazání příspěvků na sociálních sítích provozovateli těchto sítí.

Koudelka (ČSSD): Trestání mazání příspěvků na sociálních sítích
Foto: Archiv PL
Popisek: Zdeněk Koudelka

Václav Klause ml. bojuje za svobodu slova, což oceňuji. Nevidím však cestu trestního práva jako účinnou. Smysl má bojovat proti zneužívání postavení silnějšího vůči správcům velkých sociálních sítí. Většina velkých sociálních sítí má své správce v zahraničí, tedy mimo dosah našich represivních orgánů. Spíše než cesta trestního práva je vhodnější správní trestání. Peněžní pokutu lze vymoci, protože u nás mohou mít správci sociálních sítí příjmy z reklamy. Je pravdou, že uživatelé sociálních sítí musí souhlasit s podmínkami správců těchto sítí, ale tyto podmínky nesmí být výsledkem zneužití dominantního postavení silnějšího. Je to podobné, jako kdyby vodárny vnucovaly nevýhodné smlouvy pro spotřebitele s tím, že když nepodepíší, nepřipojí je k vodovodní síti. I zde má stát možnost, jak zneužití monopolního či dominantního postavení postihnout. Jsem zastáncem svobody slova. Omezit ji může jen zákon. Zásahy činěné správci sociálních sítí a nemající oporu v zákoně, vychází ze silnějšího postavení správce sítě vůči jednotlivým uživatelům a právo má chránit slabšího před zneužitím moci silnějším.

Převzato z profilu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.